Menjar-se el ruc: una tradició del Pallars


El Ral.li Gastronòmic del Pallars inclou enguany el sopar d'aquest dissabte 3 de febrer on els assistents menjaran carn de ruc català pel preu mòdic de 6 euros el menú. Hem parlat amb Jaume Mora, sots president de l'associació gastronòmica La Xicoia que aplega vint restaurants del Pallars Sobirà i que coordina les jornades de gastronomia. Davant de la nostra ignorància ens ha explicat que aquesta era una tradició del poble de Llessuí i l'agrupació de restauradors considera que repescar aquesta tradició pot ajudar a la recuperació del ruc català. Obviament, només se sacrifiquen mascles que no intervenen en el procés de reproducció. Si la iniciativa qualla entre els consumidors -per què no si s'han introduït amb prou èxit al mercat carns com la d'estruç o la de cangur?- es prodrien crear granges de rucs per a consum humà, una fòrmula que, segons els promotors, ben segur que asseguraria la supervivència de la raça. De moment, l'associació es planteja que si fan beneficis amb l'organització del sopar es podrien destinar als fons per la recuperació del burro català.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article