"No es pot implantar la llei hipotecària d'EUA a Espanya d'avui per demà"

Santiago Niño Becerra dubta que el sistema bancari espanyol estigui preparat per assumir aquest canvi


Fa pocs dies l'Audiència de Navarra donava la raó a un titular d'hipoteca que reclamava saldar el deute amb el banc (BBVA) a canvi de lliurar el pis hipotecat. Un dia després, era el Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona que considerava saldats els deutes pendents que encara mantenia amb la banca una parella de jubilats en concurs de creditors ( o en fallida), després que no aconseguissin cobrir tots els pagaments amb la venda del seu habitatge. Aquestes dues actuacions judicials han obert un debat que ja començava a madurar per l'augmet espectacular de execucions hipotecàries que s'estan duent a terme. D'una banda, l'economista Santiago Niño Becerra considera perillosa aquesta porta que s'està obrint i es pregunta si el sistema financer espanyol està preparat per afrontar-la. De l'altra, Montserrat Serrano, advocada del Col.lectiu Ronda especialitzada en el tema, que veu en aquestes decisions com els jutges comencen a ser més sensibles amb la realitat social del moment i van un pas més enllà en les seves sentècies. 

Niño Becerra comenta des de la seva columna a Carta de la Bolsa que la legislació ha de ser fruit d'un entorn històric i sociològic, per  això creu que el valor social d'un habitatge als Estats Units no és el mateix que a l'estat espanyol, bé sigui per les diferències en la mobilitat laboral, aquí gairebé inexistent, bé perquè aquí la compra s'ha fet per a tota la vida, a diferència del que és costum als EUA. Niño Becerra es planteja què pot passar aquí si es generalitza aquesta pràctica i considera que el sistema bancari espanyol seria incapaç d'afrontar aquesta situació d'avui per demà.

D'altra banda, Montserrat Serrano, en declaracions a Jornal, creu que en aquests dos casos esmentats els jutges utilitzen la llei com una eina per fer un pas més enllà i mostren la seva sensibilitat amb la situació que viuen moltes famílies. Així considera que han deixat de banda l'aplicació automàtica de la llei, constextualitzant la norma a un moment de crisi. En el cas de l'Audiència de Navarra, afegeix Serrano, queda palès que es planteja fer justícia davant d'una sobrevaloració de l'immoble en el moment de fer la taxació per part de l'entitat financera. En el cas del matrimoni de jubilats, declarats en concurs de creditors, el jutjat mercantil no ha fet més que donar una segona oportunitat a la parella, tal com es fa habitualment amb les empreses que passen per aquesta situació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article