Condonat un 30% del deute a la primera família que es va declarar en fallida econòmica


Avui figura a portada de la majoria de mitjans catalans la notícia la família de Sant Salvador de Guardiola que, fa gairebé dos anys va ser la primera a l'Estat en acollir-se al procés concursal -fallida econòmica-. La parella, els bancs i les empreses acreedores van arribar a un acord ahir en el Jutjat Mercantil n.3 de Barcelona pel que se'ls rebaixa el deute fins un 30% d'un total de 163.000 euros, tindran ara cinc anys per retornar l'import restant.

Hem parlat amb Jaume Pich, advocat de la família, d'especialització mercantil, que davant d'una situació extrema com la que presentava la família, va optar per acollir-se a la Llei Concursal, que des de feia pocs mesos -setembre 2004- havia unificat procediment mercantil i civil.

-Com està la família després d'arribar a aquest acord?

La família esta molt tranquil.la perquè saben que en cinc anys s'acabarà aquest trangol. Però és clar, al mateix temps, són conscients que això és un pacte que ara s'ha de complir. El que si que et puc dir, és que s'ha produït en ells un canvi de "xip". Reconeixen que abans, si necessitaven diners anaven a demanar-ne al banc o pagaven amb targeta de crèdit, ara em confessaven que si no tenen diners per posar gasolina no en posen i busquen altres opcions que no els endeutin.

-Considera que a la vista dels resultats hi hagi més ciutadans que decideixin optar pel mateix camí?

Primer cal consultar amb el seu advocat i, un cop s'estuiï el cas, si realment considera que existeix sobreendeutament que no es pugui afrontar, es pot tirar endavant. El de la família que jo defensava era un cas molt extrem.

-Existeix el temor administratiu que finalment s'abusi d'aquesta opció?

Si se'n detecta un abús segurament s'enduriran les condicions. Ha passat als EEUU on una llei similar permetia que la persona sobreendeutada oferís tot el que tenia a canvi que se li condonés el deute. Això va fracassar i s'acordà un enduriment de la Llei. Quan estava tot just publicada, aquell setembre va passar la catàstrofe del Katrina a la zona de Lousiana. En aquells moments moltes famílies van patir situacions realment desesperades, no es trobaven advocats i els documents i altre material acreditatiu havia estat destruït per l'aigua. Tot i així, davant de la petició de moratòria per les circumstàncies especials d'aquella nombrosa població, la resposta del Congrés va ser que la llei és cega i que s'ha de complir. A partir de novembre van ser efectives les normes més estrictes sense excepcions.

-Hi ha altres exemples d'aplicació d'aquesta llei?

A França fa temps que funciona una llei específica similar i ha tingut molts bons resultats. La que s'aplica a l'estat espanyol considero que és massa ferragosa, més pensada per empreses que per a persones. Caldria un procés més ràpid, més simple i més barat en el seu àmbit civil. No hi ha treballadors, ni societats, ni comptabilitat pròpia de les empreses, per tant, seria bo adaptar-la.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article