Jordi Guillot: 'Més aviat del que ara podem pensar eliminarem el cànon digital indiscriminat'


El 14 de desembre el recordarem, entre d'altres coses, pel dia en què per unes hores vam creure possible una d'aquelles 'petites revoltes' en les que el món polític podria fer cas de milers de veus de ciutadans. Jordi Guillot, Senador d'ICV va presentar una esmena en la que demanava l'eliminació del cànon digital i, gràcies al recolzament de tots els grups parlamentaris, excepte el PSOE, es va aprovar. L'esperança es va allargar pocs dies, ja que el 18 de desembre el Congrés va tombar la proposta.

Arrel del debat de la Llei de Societat de la Informació, Guillot va aconseguir que s’obrís un termini d’un any per a modificar la LPI i eliminar aquesta taxa tan ‘injusta i indiscriminada’, però, tres dies després, els ministeris d'Indústria i Cultura van fer públiques les tarifes que regirien el cànon. Jordi Guillot, ha explicat a Quinspreus que encara manté un cert optimisme quant a la caducitat d'aquest cànon i confia en què es trobaran fòrmules alternatives i més justes per a defensar els drets d'autors.

-Ha rebut moltes felicitacions per la iniciativa que en un principi ens va fer pensar que en un any es podria eliminar el cànon indiscriminat als suports digitals?

He rebut moltes felicitacions, les quals vull agrair de tot cor, encara que també he rebut crítiques. Crec que és un debat obert entre un conflicte real entre drets d’autor i drets dels consumidors.


Estic convençut que més aviat que tard trobarem, mitjançant el diàleg i el consens, acords que permetran superar la figura de l’actual cànon.

-I el fet que el PP se sumés a la seva proposta, com ho valora?

M’ha incomodat força, ja que el PP va votar a favor del cànon a la Llei de Propietat Intel·lectual i no va presentar cap esmena a la Llei d’Impuls de la Societat de la Informació. Ells sabran si el seu vot és per convenciment o per oportunisme electoralista.

-Si el cànon està també en campanya electoral, vol dir que el internautes compten?

Els internautes compten, i molt. Han demostrat amb més d’1.300.000 signatures recollides per la Plataforma Todos Contra el Canon, que poden ser un important grup de pressió.

-L’esmena, finalment, ha estat tombada pel Congrés...

Malauradament s’ha perdut l’esmena al Congrés, però estic satisfet d’haver obert el debat i tinc el convenciment que, més aviat del que ara podem pensar, eliminarem el cànon digital indiscriminat i trobarem noves fórmules per defensar els drets d’autor.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article