AICEC-ADICAE enceta el debat sobre l'educació financera


 L'Associació convida a mitjans de comunicació i ciutadania a aquesta jornada, que es celebrarà al Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya el dimarts 25 d'octubre a les 18.00 hores. Josep Soler, responsable del programa d'Educació Financera a les Escoles Catalanes (EFEC), debatrà juntament amb docents i membres de plataformes educatives crítiques.

L'associació recorda que més de 485.000 catalans encara són víctimes de fraus financers, mentre creixen amenaces com la derivació de l'estalvi a productes de risc, noves hipoteques abusives, abusos en telecomunicacions i energia o la manca de protecció en les noves tecnologies. En aquesta trobada l'associació d'usuaris de banca buscarà propostes per construir una educació financera crítica, que miri pels drets dels usuaris per evitar 'la visió esbiaixada que avui donen els bancs a les escoles'.


AICEC-ADICAE organitza el dimarts vinent, 25 d'octubre, un Fòrum territorial de debat sobre educació financera crítica, amb l'objectiu d'impulsar entre la ciutadania una formació crítica, responsable i solidària, que miri pels seus drets i no pels de la banca i les grans empreses de consum. La jornada, oberta als mitjans de comunicació i al públic en general, es celebrarà al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10) a partir de les sis de la tarda.

Més de 480.000 famílies de Catalunya encara no han recuperat els seus estalvis després d'haver estat estafades i ser víctimes de fraus financers en els darrers anys; clàusules terra a les hipoteques, productes tòxics com preferents o subordinades i quotes participatives, o 'estafa piramidal de Fòrum, Afinsa i Arte y Naturaleza. Però l'entitat denuncia que els usuaris catalans estan exposats a noves amenaces, com la derivació dels dipòsits a productes d'inversió d'alt risc, nous abusos hipotecaris i males pràctiques en telecomunicacions i energia. A aquests elements cal afegir els reptes que plantegen les noves tecnologies en matèria de defensa dels consumidors.

Davant d'aquest escenari de vulnerabilitat, és imprescindible una educació financera crítica i independent, no només per a escolars sinó per a tota la ciutadania, segons aicec adicae. Per construir aquesta alternativa l'entitat reunirà en aquest fòrum a persones expertes en la matèria amb l'objectiu de debatre conjuntament unes propostes que es traslladaran al congrés estatal d'educació financera que ADICAE celebrarà a finals d'any.

La primera part del fòrum territorial abordarà la necessitat d'educar per un consum responsable. En aquesta primera secció intervindran Montse Junyent, de la plataforma d'economia sostenible Educaxtransformar, i Jofre Farrés, economista i membre de la Junta Directiva d'AICEC-ADICAE.

El debat analitzarà l'educació financera dins del sistema educatiu català, on entitats com CaixaBank, Sabadell, BBVA o Santander imparteixen directament els seus continguts als estudiants a través del programa d'Educació Financera a les Escoles Catalanes (EFEC), subscrit amb la Generalitat.

El responsable de l'EFEC i alhora director de l'Institut d'Estudis Financers, Josep Soler, debatrà amb Josep Maria Casaús, professor de l'Institut Manuel Hugué, amb Marta Llorente, professora de l'Escola Verge de la Salut de Sant Feliu de Llobregat i amb Pedro Gonzalbo, membre de la Plataforma per una Educació en Economia Crítica (PLEEC).

Per finalitzar l'acte, Carles Sedó, pedagog i membre del col·lectiu Educació per l'Acció Crítica, oferirà la seva visió sobre el futur de l'educació financera.

Aquest fòrum de debat s'emmarca en el projecte "L'educació financera com a eina clau per a la protecció de col·lectius de persones consumidores vulnerables", que ADICAE desenvolupa en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article