Consumidors demanen a la CE que prohibeixi el bisfenol A


El bisfenol A (BPA) s'utilitza com a estabilitzador i solidificador de materials plàstics i es pot trobar en molts productes que s'utilitzen diàriament com biberons, escalfadors d'aigua, ampolles, rebuts de caixa registradora... La federació de consumidors europeus Beuc mostra el seu rebuig davant de l'actualització de la normativa sobre l'ús d'aquesta substància que ha fet l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), en la que conclou que no cal reduir els nivells actuals permesos a la indústria. L'organització de consumidors en demana la prohibició atès els nombrosos estudis científics que l'assenyalen com un disruptor endocrí, una substància que pot interferir en el funcionament del sistema hormonal i asseguren que en la determinació de l'EFSA, l'"efecte còctel" de substàncies, no es té en compte.

Beuc fa una crida a l'aplicació del principi de precaució, en virtut del qual, cal prendre "mesures preventives quan hi ha motius raonables per témer que les substàncies poden comportar perill per a la salut humana, danyar els recursos vius i ecosistemes marins, fins i tot quan no hi ha evidència concloent de una relació causal entre les entrades i els efectes".

Segons l'organització "els consumidors estan exposats cada dia a un còctel de substàncies químiques nocives que provenen de fonts diverses, com ara els ftalats en ampolles de begudes i cosmètics, el mercuri en peixos, colorants en la indústria tèxtil i la determinació de l'EFSA no ho té en compte, pel que cal tractar el tema amb precaució."

El bisfenol A és un compost que s'utilitza en l'elaboració de plàstics per embolicar aliments, ampolles, llaunes de conserva o, fins i tot, en els rebuts de les caixes registradores. D'entre els estudis sobre els efectes d'aquesta substància en destaca el de Sarah Vogel, de la Fundació Química Heritage de Philadelphia, on relacionen el bisfenol A amb càncer de mama, pròstata, obesitat i fertilitat. L'ús del producte en la indústria ja es prohibeix al Canadà i Califòrnia. La Unió Europea, en canvi,  té fixats uns nivells diaris que si es sobrepassen es poden convertir en tòxics, però aquest és un límit ambigu, segons els consumidors, ja que segons experts de l'autoritat de control alimentari de Zürich, s'han trobat dosis que podrien arribar a ser perilloses en els tiquets que emeten les caixes registradores en botigues i supermercats. Per Sandra Biedermann, cap de l'equip d'investigadors suïssos, agafar el tiquet que contingui només un microgram de Bisfenol A, durant cinc segons,  ja permet que la substància passi a través de la pell. Amb això, les persones que estan a la caixa registradora d'establiments poden superar amb escreix la dosi diària permesa, segons Biedermann.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article