Existeixen altres fórmules per garantir el sistema de salut pública, segons la CUS


El copagament en l'atenció sanitària com a fórmula per garantir la sostenibilitat del sistema públic de salut no és la solució segons la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. L'entitat considera que ara no és el moment de tornar a treure el tema, just quan la majoria de la gent que ha de suportar el pes de la crisi, és la destinatària d'aquest nou pagament. La CUS considera que el copagament no és una manera equitativa de sostenir el servei, crea desigualtats i, a la pràctica, no serveix per a racionalitzar la despesa.

El sistema sanitari ha de garantir que tota la població tingui els mateixos drets i igualtat de condicions, cosa que no s'aconseguirà amb el copagament ja que no es té en compte la diferència de rendes. I, encara més, si finalment s'opta per introduir la referència de la renda, segons Carme Sabater presidenta de CUS, caldria concretar paràmetres com renda més patrimoni, fins i tot empresarial, per intentar trobar una fórmula el màxim de justa. També tenir en compte matisos i situacions que es donen actualment i que caldria revisar, com el cas dels aturats amb fills que continuen havent de pagar un 40% del preu dels medicaments, mentre que, pensionistes amb ingressos de 2000 euros mensuals tenen els medicaments gratuïts

D'altra banda, Sabater apel.la a la responsabilitat del ciutadà en l'ús del sistema públic de salut, i demana fer-ne un ús racional i compromès.

Les declaracions ha estat arrel de la presentació d'un document elaborat per 13 experts (metges, economistes, gestors...) encapçalats pel doctor Vilardell en el que fan un seguit de propostes per a garantir la continuïtat del sistema públic de salut. El text evidencia que els experts són contraris a aplicar el copagament de les visites i les urgències, però proposen que els ciutadans paguin els medicaments en funció de la seva renda.

Per tal d'aconseguir més fons per al sistema públic de salut, el grup d'experts també proposa l'augment d'impostos indirectes com el tabac o l'alcohol o bé que la demanda s'autoreguli a través de propostes com la desgravació fiscal de les quotes pagades a mútues.

El document preveu que durant la propera dècada el pressupost de Salut hauria d'augmentar en un 7% cada any per fer front a una major població envellida i a incloure les innovacions necessàries.

Els departaments d'Economia i Salut de la Generalitat tenen ara aquest document en estudi per a una possible aplicació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article