La cooperativa Opcions presenta la Consumpèdia, un espai digital on trobar informació en profunditat sobre consum conscient

El projecte vol aportar una mirada diferent de consum de la que donen dels mitjans de comunicació tradicionals


La Consumpèdia és un nou espai digital que ofereix una mirada detallada de diversos sectors de consum del dia a dia. Opcions ha treballat un any en aquesta iniciativa amb la intenció de col·lectivitzar el coneixement que disposa la cooperativa i d’oferir informació des d’una mirada diferent dels mitjans de comunicació tradicionals.

La cap de comunicació d’Opcions, Joana Ariet, ha explicat en declaracions a Jornal.cat, que amb la Consumpèdia “volem donar un espai per informar-se amb tranquil·litat i llibertat, amb la certesa que els continguts estaran fets sense condicionants polítics o econòmics”. I afegeix que la Consumpèdia es mereix una lectura lenta: “els articles són llargs, donen molta informació i cal processar-la”.

El projecte investiga i explora els diferents àmbits de consum: roba, finances, energia, mobilitat, alimentació, salut i cosmètica. De cada un d’ells la Consumpèdia ajuda a aclarir: 

  • Com funciona: quin i com és l'escenari que es planteja. Evolució històrica, canvis que han marcat punts d'inflexió, normativa rellevant, etc.

  • Qui és qui: agents que intervenen en cada sector de consum. Productores, distribuïdores, comercialitzadores, organitzacions, etc.

  • Impactes i visió crítica: afectacions i com influencia la societat i el medi ambient, la producció, distribució i consum dels béns i serveis.

  • Iniciatives de millora: campanyes, ONG, iniciatives de la societat civil i alternatives econòmiques amb una mirada diferent.

  • Propostes de consum: Informació per fer canvis de consum.

  • Recursos: idees, guies, consells, directoris i catàlegs.

 

La Consumpèdia neix de la necessitat de la cooperativa de compartir la informació que no sortia a la llum, però que valia la pena comunicar, i per tant “vam decidir col·lectivitzar el coneixement”, apunta Ariet. En aquesta línia, manifesta que el nom del projecte sorgeix de la “inspiració de les velles enciclopèdies i de la versió moderna: Viquipèdia”. 

 

La Cooperativa Opcions

Opcions és una organització sense afany de lucre que treballa per un model social basat en la justícia global, la cura del medi ambient i de les persones. La cooperativa promou la cultura del consum conscient des de diferents àmbits com la campanya de conscienciació #NoBlackFriday que va voler visibilitzar que existeixen alternatives de consum a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article