L'OCDE alerta de la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats


L'informe presentat ahir per la OCDE,  Environmental Performance of Agriculture in OECD Countries since 1990, assenyala l'estat espanyol com un dels que té les aigües subterrànies més contaminades per pesticides provinents de l'activitat agrícola. L'ús de pesticides va disminuir entre 1990 i 2006 en el conjunt de països de la Unió Europea a pesar de l'augment de producció agrícola. No ha estat així a l'estat espanyol on, segons l'informe, l'ús de substàncies químiques en el sector agrari s'ha disparat en el mateix període. Des de la UE s'han deixat sentir veus com la de Pieter De Pous, membre de l'oficina europea del Medi Ambient, reclamant una directiva que reguli la protecció del sòl en aquest aspecte, al mateix temps que proposava impostos mediambientals per assolir uns consums d'aigua més sostenibles.

L'informe, tot i que assenyala, que a l'estat espanyol s'estan prenent mesures perquè a finals d'any el consum d'aigua de reg es redueixi fins un 10% en relació al 2002, remarca que la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats és generalitzada, i puntualitza que el seu origen és, principalment, en el sector agrari, que suposa un 80% del consum total d'aigües subterrànies. L'augment de l'ús de pesticides ha provocat la contaminació d'aqüífers, en alguns casos per damunt dels límits comunitaris per a l'aigua potable com passa, assenyala, entre d'altres, en les conques del Xúquer i dels principals rius de Catalunya.
La sobre explotació dels aqüífers per a usos agrícoles però també per a usos urbans i relacionats amb el turisme també és considerada un dels agents bàsics en l'augment de contaminació de les deus.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article