Del ramader al consumidor el preu del xai augmenta un 200%


La Unió de Llauradors Goag denuncia que el preu del xai que perceben els ramaders del País Valencià ha caigut en picat més d'un 34% si comparem amb les mateixes dates de l'any anterior. Això passa just a vigilies de Nadal, quan augmenta el consum i els centres comercials fins i tot han augmentat els preus. Coag relaciona el fet amb l'entrada massiva d'animals d'altres països malmetent la imatge del producte autòcton i la confiança del consumidor habitual de xais valencians, atès que la carn de xai es ven en safates refrigerades, i procedeix la majoria dels casos de Nova Zelanda i Xile, sense reflectir en l'etiqueta el seu lloc d'origen. El resultat immediat, lamenta l'agrupació, es reflecteix en el descens dels preus que es paga al ramader i la caiguda del consum que en els darrers anys ha arribat a un 10%, tot i ser un producte tradicional de consum en les dates nadalenques. En les comarques valencianes hi ha unes 1.600 explotacions de xais amb més de 500.000 caps bestiar. Una de les característiques més importants de la ramaderia bovina, al.lega l'agrupació de ramaders, radica en la seva labor social, econòmica i ecològica per a les zones més desfavorides. Ajuda a l'assentament de la població rural i al manteniment de determinats ecosistemes mitjançant l'aprofitament de pastures de dificil situació geogràfica.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article