CiU, PSC i PP presenten esmenes a la ILP d'"una Catalunya sense transgènics"


La Plataforma Som Lo Que Sembrem vol donar ressò al fet que els grups parlamentaris de PSC, CiU i PP han presentat esmenes a la proposta de Llei per aturar el cultiu dels transgènics a Catalunya. Per això aquest dimecres ha organitzat un acte davant del Parlament de Catalunya, coincidint amb el Ple, en el que participarà Pep Riera, pagès i promotor de la Plataforma.

El 6 de maig passat, el grup parlamentari de CiU va presentar una esmena a la ILP "per una Catalunya lliure de Transgènics" que promou la plataforma Som lo que Sembrem des de 2007 i que compta amb el recolzament de 105.000 signatures. D'aquesta manera és el tercer grup parlamentari que presenta esmena juntament amb PP i PSC. Aquest fet pot implicar que la proposta de prohibir els transgènics a Catalunya acabi sent rebutjada en el Ple i que s'evapori la possibilitat d'obrir un debat seriós en la ponéncia corresponent, segons els promtors de la ILP.

En els contactes preliminars, membres dels dos partits s’havien mostrat favorables a que la llei pogués passar aquest pas preliminar i discutir-se en una comissió parlamentària. Si això s’acaba confirmant s’avortarà el procés de participació que ‘Som lo que Sembrem’ ha iniciat l’any 2007 amb la presentació de la llei i la recollida de signatures, lamenta l'entitat.

El 14 d’abril passat Alemanya va prohibir el cultiu de panís transgènic MON810, basant-se en els nous estudis duts a terme a Alemanya i Luxemburg, on es demostren efectes perjudicials pel medi ambient, i en els pobres resultats de l’estudi de monitoratge del conreu que el govern alemany havia obligat fer a Monsanto durant la passada temporada. També s’ha pres en consideració una nova investigació amb ratolins que ha trobat efectes del MON810 sobre el seu sistema immunològic, i indicis d’una resposta al·lèrgica i inflamatòria. Abans d’Alemanya, molts països europeus havien prohibit ja el MON 810 per raons similars : Àustria, Hongria, Grècia, França i Suïssa.

A Europa més de 200 regions s’han declarat lliures de transgènics i lluiten a nivell polític per tal de què prevalguin els seus interessos i necessitats, enfront dels interessos de les multinacionals de llavors, emparades pels acords neoliberals de lliure comerç i per la Comissió Europea.

A Catalunya, els tres grups parlamentaris es mostren contraris a la proposta de llei de prohibir els cultius transgènics, ignorant la postura que hi ha a nivell europeu i el clar posicionament de la ciutadania catalana envers transgènics.

Som Lo que Sembre retreu als "nostres polítics que vulguin preservar les varietats autòctones i potenciar el sector ecològic, i alhora defensin aferrissadament el conreu de varietats transgèniques". La coexistència, afegeix l'entitat, resulta impossible i posa l'exemple del panís del queixal (varietat autòctona catalana), que s'esta perdent per la contaminació transgènica.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article