Neix una plataforma que reclama un aire més net


El manifest que acompanya la presentació de la 'Plaforma per la Qualitat de l'Aire' proposa un programa de govern amb 24 punts que tenen com a objectiu la reducció de la contaminació atmosfèrica. La reducció del transport privat, la gestió sostenible de ports i aeroports, el control de les activitats industrials o les campanyes de conscienciació ciutadana són algunes de les estratègies que vol tirar endavant aquest moviment associatiu.

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire neix de la iniciativa de diverses organitzacions d'àmbits diferents: veïnals, socials, ecologistes, científiques, d'afectats i ONG; amb la voluntat de provocar accions que portin a la millora de la qualitat de l'aire que respirem. El seu manifest fundacional planteja 24 propostes, dividides en quatre blocs, amb la finalitat de que es converteixi en un programa de govern dirigit a reduir la contaminació atmosfèrica.

Els quatre blocs del manifest són eixos temàtics que proposen solucions a les principals causes de contaminació de l'aire. El primer està relacionat amb la mobilitat i la seva principal demanda és la reducció del transport privat en favor del foment i la millora de la xarxa de transport públic. El segon eix és la gestió sostenible de ports i aeroports que inclou punts dirigits a penalitzar les naus i avions altament contaminants i a impulsar l'electrificació d'aquestes infraestructures. El tercer bloc tracta de la indústria i les obres públiques amb la intenció de controlar o acabar amb les activitats industrials que no respectin el medi ambient. Per últim, el quart apartat recalca la importància de comunicar de forma contundent a la ciutadania els riscos que comporta la contaminació atmosfèrica, similar a la campanya anti-tabac.

Per ara, s’han adherit deu entitats a la plataforma: Ecologistes en Acció, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), la secció d’afectats per accidents de trànsit de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit (PAT), Catalunya Camina, el Centre de Sostenibilitat Territorial, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Espai Ambiental i Martorell Viu. La plataforma ha fet una crida a altres entitats perquè s’adhereixin a través d’un formulari disponible al seu blog.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article