Premi de Recerca en Drets Humans a un treball sobre els transgènics i la seva patentabilitat


El V Premi de Recerca en Drets Humans, que atorga la Generalitat, s'ha lliurat enguany a Júlia Lladós Vila, pel seu treball 'Els transgènics i la seva patentabilitat. Implicacions en la realització dels drets humans'. El premi que està dotat amb 5.000 euros, comporta també la publicació de l'obra.  Els premis tenen l'objectiu de fomentar la recerca científica en l'àmbit dels drets humans. El document guardonat parla de la interacció entre la normativa mediambiental i del comerç a escala internacional, des de la perspectiva dels transgènics.

L'estudi analitza la enginyeria genètica aplicada a l'agricultura. En concret s'hi exposen els diferents processos de producció i els tipus de transgènics. I com, amb l'entrada en vigor de l'acord sobre els aspectes dels drets de la propietat intel.lectual relacionats amb el comerç l'any 1995, els OGM es van covertir en un bé d'interès privat, patentable sense reserves. Fet que posa en dubte el compliment de la protecció de la diversitat biològica i la seguretat en la biotecnologia moderna; El treball també analitza els nou protocols resultants del COP 10 celebrat l'any 2010 a Nagoya, que impliquen un canvi de discurs quant a les sinergies que es refereix.

L'autora defensa que la competitivitat comercial posa en risc el medi ambient en general i la diversitat biològica en particular, a més de comportar conflictes socials. Conclou amb la recomanació de la gestió pública dels transgènics i posar una moratòria a l'actual model de producció de transgènics fins posar fir als riscos ambientals i socioeconòmics que se'n deriven.

En l'anterior edició del Premi de Recerca en Drets Humans que es va celebrar l'any 2010 el guanyador va ser Miguel Àngel Martín López per un treball sobre L'especulació com a vulneració del dret a l'alimentació. En aquest, la recerca va dirigida a analitzar la feblesa dels estats importadors nets d'aliments i la tendència expansiva de l'especulació sobre els mercats d'aliments, en són dos paràmetres fonamentals.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article