Principi d'acord per a una rebaixa de les tarifes d'itinerància a partir d'aquest estiu


Els europarlamentaris i representants del Consell i de la Comissió Europea han arribat aquesta setmana a un acord preliminar sobre les normes d’itinerància de la UE que va proposar l'any passat la Comissió Europea. Aquestes normes oferiran una solució estructural i estable a l’alt cost de l’ús del mòbil i d’altres dispositius intel·ligents en viatges dins de les fronteres de la UE. El Parlament Europeu compta amb aprovar l’acord el maig de 2012 i el Consell, el juny, un pas que permetrà que les noves normes entrin en vigor l’1 de juliol i així ja sigui efectiu durant les properes vacances estivals.

Les autoritats comunitàries confien en què les normes faran augmentar la competència al mercat de la itinerància. Al mateix temps, imposaran uns nous límits de salvaguarda dels preus al consum, entre ells un nou preu màxim per a la itinerància de dades, que aniran abaixant progressivament els preus fins que els beneficis de la competència hagin emergit  totalment.

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària d’Agenda Digital, ha declarat que “els consumidors estan tips de ser estafats pels alts preus de la itinerància. El nou acord ens dóna una solució estructural a llarg termini amb uns preus més baixos, més opcions i un criteri més intel·ligent per a les dades i Internet. Els beneficis es notaran ja aquest estiu i, a l’estiu de 2014, els consumidors podran comparar els preus i triar el que més els convingui”.

La competència abaratirà la itinerància

A partir de l’1 de juliol de 2014 els clients podran comparar preus, triar el més convenient i signar un contracte independent per fer servir el mòbil a l’estranger, que no haurà de ser necessàriament amb el mateix proveïdor per a ús nacional però que podrà mantenir el mateix número de telèfon. Cada vegada que el consumidor creui una frontera, el mòbil passarà a la xarxa del proveïdor que hagi triat per a l’estranger sense haver de fer res més. Els usuaris també podran triar directament una xarxa mòbil local per a la itinerància de dades al país on es trobin.

Ja a l’1 de juliol de 2012, els operadors i els revenedors virtuals de mòbils, que no tenen xarxes pròpies, tindran immediatament el dret d’accedir a les xarxes dels altres operadors a preus a l’engròs regulats, i així poder oferir serveis d’itinerància (junt amb serveis nacionals) als seus clients. Preveuen que això ja estimularà la competència entre operadors i augmentarà els incentius per oferir als clients uns preus i uns serveis d’itinerància més atractius.

És la primera vegada que la Unió Europea ha afrontat l’alt cost de la itinerància des de les arrels, introduint un canvi estructural procompetitiu a la base del mercat.

Itinerància de dades: triar la xarxa abans de viatjar o durant el viatge

Amb les noves normes també s’obrirà la competència a la itinerància de dades, introduint-se noves maneres d’utilitzar a l’estranger el telèfon intel·ligent, el miniordinador o la tauleta. Des de juliol de 2014, els operadors de mòbils tindran la possibilitat d’oferir directament serveis d’itinerància de dades a les seves xarxes als consumidors que es trobin de pas, i els consumidors podran triar-ho abans o al moment. Els operadors de xarxes de mòbils als països on s’estigui de viatge trobaran un incentiu en poder oferir els serveis a preus semblants als nacionals gràcies al baix cost de la xarxa nacional. Els serveis mòbils de dades cada vegada es fan servir més, i els usuaris volen poder utilitzar els mòbils sempre i a tot arreu, i per això aquesta opció, semblant al wifi, seria probablement molt atractiva.

Mentrestant... itinerància més barata amb límits de preus

Fins que la competència hagi abaixat els preus, les normes d’itinerància de la UE rebaixaran progressivament els límits del preus al públic dels serveis de veu i de text (SMS) i introduiran un nou límit de preu al públic per als serveis de dades. Aquests límits seran efectius com a salvaguarda per al consumidor fins al 30 de juny de 2017.

Amb les noves normes, que entraran en vigor l’1 de juliol de 2012, els consumidors no pagaran més de:

-          29 cèntims per minut per fer una trucada

-          8 cèntims per minut per rebre una trucada

-          9 cèntims per enviar un missatge

-          70 cèntims per megabyte (MB) per descarregar dades o navegar per Internet a l’estranger (facturats per KB).



Aquests límits regulats s’abaixaran progressivament, de manera que, l’1 de juliol de 2014, els consumidors no hauran de pagar més de 19 cèntims per minut per fer una trucada des de l’estranger, de 5 cèntims per minut per rebre-la, de 6 cèntims per enviar un missatge de text i de 20 cèntims per MB per descarregar dades o navegar per Internet (facturats per KB).

Aquests nous preus es basen en les noves dades sobre el cost del subministrament de serveis d’itinerància facilitades per BEREC, Organisme de Reguladors Europeus de Telecomunicacions, el febrer d’enguany. Els límits a l’engròs es basen en una estimació del cost bàsic del subministrament, i els de salvaguarda s’han establert a un nivell que faci atractives la inversió en serveis d’itinerància alternatius i l’entrada de nous competidors, factors essencials per fomentar una competència efectiva i duradora en aquest mercat en interès dels consumidors.

Sorpreses a les factures: millor informació per a viatges a fora la UE

Amb les noves normes, els consumidors també rebran informació sobre les tarifes d'itinerància quan vagin a països de fora la UE, i així podran evitar més fàcilment les sorpreses a les factures quan facin servir el mòbil a aquests països. Les noves normes amplien el sistema d’alerta que ja funciona actualment dins la UE. A partir de l’1 de juliol de 2012, els que viatgin fora la UE rebran un SMS, correu electrònic o finestra emergent que els alertarà quan s’acostin als 50 euros, o al valor acordat, de descàrregues de dades. Els consumidors hauran de confirmar que no els fa res pujar per sobre aquest valor per continuar descarregant.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article