El cost econòmic que implica la corrupció a la UE és d’uns 120.000 milions d’euros anuals


Segons l’enquesta Eurobaròmetre publicada avui per la Comissió, la corrupció segueix sent un problema important a la Unió Europea i la població creu que ha augmentat durant els tres últims anys. Les dades indiquen que gairebé tres quartes parts dels europeus creuen que és un problema greu i que existeix a tots els nivells de l’administració. El 8% dels enquestats diu, a més, que l’any passat algú els va demanar un suborn.

L’enquesta Eurobaròmetre es va efectuar el setembre de 2011 als 27 països de la UE. Els resultats mostren com la majoria d'europeus, un 74%, creu que la corrupció és un problema important al seu país. A més, gairebé la meitat pensa que ha augmentat al seu país durant els tres últims anys.

La corrupció segueix sent un dels principals reptes que afronta Europa, segons la comissària d'Afers d'Interior de la UE, Cecilia Malmström. Tot i que no té el mateix caràcter ni la mateixa profunditat als diferents països, afegeix, el conjunt de la UE en surt perjudicat perquè es redueix la inversió, s’obstaculitza el funcionament del mercat interior i es produeix una repercussió negativa a les finances públiques. Es calcula que el cost econòmic que implica la corrupció a la UE és d’uns 120.000 milions d’euros anuals. Segons les dades de l'enquesta, els europeus consideren que la corrupció i l’abús de poder estan presents a tots els àmbits de l’administració pública. Els polítics nacionals (57%) i els funcionaris responsables de l’adjudicació de contractes públics (47%), són les persones amb més probabilitat de ser considerades implicades en aquestes activitats.

El juny de l’any passat la Comissió Europea va adoptar un paquet de mesures contra la corrupció que instava a prestar-hi més atenció dins  totes les polítiques de la UE. També es va establir un mecanisme de control i avaluació específic de la UE, l’informe anticorrupció, que aportarà una idea clara del panorama de la lluita contra la corrupció als 27 Estats membres. El primer informe està previst per 2013.

Malmström avança que la Comissió farà aviat més propostes legislatives, en particular la confiscació dels actius dels delinqüents, la reforma de les normes de contractació pública, unes estadístiques més avançades de la delinqüència i una política millorada de lluita contra el frau a escala europea.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Rauric
1.

L'única manera d'acabar amb la corrupció és fer una llei en que s'hagi de retornar el que s'ha robat per poder sortir de la presó i acabar amb les fiances per poder lliurar-se d'entrar a la garjola.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article