El desmantellament de Fukushima podria durar 30 anys i costar 12.000 milions de dòlars

Europa ha augmentat els límits de radiació per poder importar aliments japonesos


Segons l'Institut d'Economia Energètica del Japó, TEPCO (empresa que gestiona la central nuclear) no tindrà cap possibilitiat de tornar a posar en marxa cap dels 6 reactors de Fukushima-Daiichi i el seu desmantellament trigarà tres dècades i suposarà un cost d'uns 12.000 milions de dòlars. D'altra banda, la Unió Europea ha augmentat els límits permesos de radiació per poder importar peix del Japó.

La Unió Europea ha pujat els límits permesos de radiació per permetre les importacions d'aliments del Japó. Margaret Conrad (SPD), ministra de Protecció dels Consumidors va protestar contra aquesta mesura, que permet que els aliments continguin fins a un màxim de 1.250 bequerelios de cesio-134 i cesi-137 per quilo al mercat. Aquesta xifra és "dos vegades major que el límit pels productes a Alemanya, que tenen després de la catàstrofe de Txernòbil encara nivells majors de cesi", va criticar Conrad.

D'altra banda, segons Ecologistes en Acció, el desastre a Fukushima no s'acabarà quan es refredin els reactors ni quan es controli la fuita radioactiva, sinó que caldrà desmantellar i descontaminar l'àrea. Les autoritats encara no han descartat que la millor opció sigui segellar els reactors amb formigó i convertir així la zona en un cementiri nuclear.

L'experiència de Txernòbil mostra que la construcció del sarcòfag, amb el nucli fos i el combustible gastat dins, resulta insuficient ja que encara hi ha fuites. Això obligaria a construir un segons sarcòfag de 1120 m d'alt, valorat en 2.200 milions de dòlars.
Si no s'opta pel segellament, l'empresa haurà d'extreure el combustible gastat, un parell d'anys després del refredament dels reactors, i procedir a l'enderrocament i descontaminació de la zona.

Sigui quina sigui l'opció escollida, els costos de l'operació poden excedir els 12.000 milions de dòlars i portaran més de 30 anys, segons l'Institut d'Economia Energètica del Japó.


Font:

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article