Catalunya pretén assolir l’autoconsum a les carreteres de la Generalitat

El departament de Territori destina 32,5 milions d'euros en 22 plantes fotovoltaiques pel projecte de sobirania energètica fins el 2026


El departament de Territori ha elaborat un programa d'autogeneració i sobirania energètica per aconseguir el consum propi a les carreteres catalanes el 2026. El projecte preten  instal·lar  22 plantes fotovoltaiques als prop de 6.000 quilòmetres que conformen la xarxa viària amb una inversió de 32,5 milions d'euros. La instal·lació del 100% de les plaques permetrà generar els 21,4 gigawatts l'hora que cada any consumeixen les carreteres del territori català.

Territori està treballant en la descarbonització de la mobilitat des de diversos àmbits per a fer front a l’emergència climàtica. Un dels àmbits és el de l’eficiència, l’autogeneració i la sobirania energètica, que fa referència a l’optimització dels consums energètics en els edificis i instal·lacions del Departament i de les instal·lacions viàries, així com en la producció d’energia renovable en espais de domini públic de la Generalitat.

Les actuacions incloses en el programa i que comportaran l'execució de 22 instal·lacions fotovoltaiques estan recollides en els projectes següents:

  • C-12: Túnel al seu pas per Benifallet

  • C-14: Túnels al tram entre Peramola i Coll de Nargó

  • C-17: Instal·lació de plaques en un tram entre Tagamanent i Sant Martí de Centelles

  • A l’edifici del Centre de Control de Carreteres de Vic

  • C-32 nord: túnels de Mataró, Sant Pol i Santa Susanna, parcs solars a les antigues zones de peatge de Santa Susanna, d’Arenys de Mar i de Vilassar de Dalt

  • C-33: parc solar a l’antiga àrea de peatge de Mollet del Vallès

  • C-37: túnels de l’eix de Bracons (Sant Pere de Torelló – la Vall d’en Bas)

  • C-58c: plaques al túnel de la ronda Oest de Sabadell.

  • C-55: túnels de la Flauta i la Guàrdia, a Clariana de Cardener, i túnels de Costafreda i de la Torre, a Súria

  • C-58: parc solar en el nus amb l’AP-7, al terme de Ripollet.

  • C-60: plaques al túnel de Parpers (Argentona – la Roca del Vallès)

 

En la xarxa viària ja s’han iniciat tres actuacions amb un import de 475.000 euros. Concretament, Territori ha finalitzat la instal·lació de 216 mòduls solars fotovoltaics a la part superior del túnel de la C-32 a Mataró i de 64 plaques al centre de Control de Carreteres ubicat a Vic. A més, s’ha posat en marxa la col·locació de 15 plaques a la C-12, en un túnel a Benifallet.

Aquest any, es portarà a terme la següent actuació que consistirà en la instal·lació fotovoltaica de 3.312 mòduls a l'antic peatge de Santa Susanna de la C-32; una superfície de prop de 2,3 hectàrees. L'obra suposarà una inversió de 3,3 milions d'euros.

 

Aprofitament de les antigues zones de peatge

En la major part de les actuacions, les plaques s’instal·laran entorn de les boques de diversos túnels per a l’autoconsum d’aquestes infraestructures. De fet, les intervencions més rellevants, pel que fa a superfície i energia que es generarà, corresponen a la instal·lació de plaques en els espais que van quedar alliberats de peatge a les autopistes C-32 nord i C-33. Aquests parcs fotovoltaics són els que generaran la major part de l’energia que consumeix la xarxa viària de la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article