Una Viquimarató celebrada a Badalona reforça el coneixement obert sobre el cooperativisme català

La iniciativa promou la creació de noves entrades a la Viquipèdia sobre entitats i esdeveniments rellevants del cooperativisme al territori


Aquest juliol, s’ha celebrat a Badalona una Viquimarató, jornada per escriure noves entrades a l’enciclopèdia lliure, enfocada al sector cooperatiu català amb motiu dels 100 anys de la instauració de la diada del cooperativisme i els 125 anys de la primera assemblea del sector al territori. S’ha dut a terme a l’antiga seu de la cooperativa La Bienhechora, que va acollir la primera assemblea.

La Viquimarató s’ha realitzat amb l’objectiu d’informar obertament sobre l’àmbit cooperatiu, en el qual s’havia detectat un buit informatiu respecte a altres sectors econòmics o socials. A l’acte, hi van participar una desena de persones, alguns experts en la matèria i altres novells, que després d’una identificació prèvia de fonts d’informació van acabar creant fins a setze noves entrades, a més de millorar-ne algunes d’existents.

Concretament, es van crear vuit entrades noves sobre cooperatives, com la Cooperativa La Moral i la Societat Cooperativa de les Farmàcies Populars; tres sobre federacions i agrupacions, com la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; quatre sobre persones rellevantsen la història del sector, com Maria Palomera i Regina de Lamo; i una sobre un esdeveniment, la primera assemblea.

L’acte va ser organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord en col·laboració amb l’associació viquipedista Amical Wikimèdia i amb la Fundació Roca Galès. Les tres entitats comparteixen la voluntat conjunta de contribuir a un millor coneixement social del cooperativisme i la seva trajectòria, aportant-lo al coneixement lliure. Aquesta Viquimarató posava el focus en el segle XIX i principis del XX, però la intenció és que aquesta feina tingui continuïtat i se’n puguin seguir cobrint més etapes.

Al llarg de l’any, l’Ateneu Cooperatiu està coordinant la celebració de la primera assemblea, l’any 1898. Les activitats van iniciar el 9 de març amb una taula rodona sobre el passat, present i futur del cooperativisme, on van participar les federacions de cooperatives de treball, consum i habitatge, la Xarxa d’Economia Solidària i la Direcció General d’Economia Social i Solidària de la Generalitat de Catalunya. Fins a finals d’any. Se seguiran fent activitats al voltant d’aquesta celebració.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article