Nova ruta sobre el cooperativisme al Camp de Tarragona

La impulsora és CoopCamp per donar a conèixer el moviment cooperatiu a la comarca i promoure el turisme sostenible


Cinc cooperatives de la província de Tarragona s’han unit per crear Territori Cooperatiu, una proposta de visites guiades per donar a conèixer el moviment cooperatiu al Camp de Tarragona. Les entitats són la Societat Agrícola de Valls, la Cooperativa Obrera Tarraconense, La Titaranya, la Cooperativa Falset Marçà i Camins Km0. A més, compten amb el suport de CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona. El projecte es va presentar l’1 de juliol, amb motiu del Dia Internacional de les Cooperatives.

Territori Cooperatiu és un recorregut pel cooperativisme català i els seus valors, on es contextualitza el moment històric de fundació de les diferents organitzacions, el seu recorregut fins a l’actualitat i la seva vinculació amb l’economia social i solidària. A més, a les visites es dona a conèixer l’arquitectura de les seus de les cooperatives, a través de descobrir arquitectes històrics com Cèsar Martinell, Lluís Homs o Pujol de Barberà.

Les diverses visites s’han dividit en quatre rutes, que s’han dut a terme per primer cop durant el dia de la inauguració. La primera és la ruta de Valls (Alt Camp), que fa un recorregut pel seu casc antic i dona a conèixer la Cooperativa Agrícola de Catalunya, fundada el 1888. A més, s’hi presenta la figura de Lluís Homs, arquitecte vallenc i impulsor d’una de les primeres cooperatives elèctriques de Catalunya.

La segona ruta és la de Falset (Priorat), una visita turística i vinícola a la Cooperativa Falset Marçà. Allà s’hi presenta la història de Cèsar Martinell, vinculat a la construcció de les Catedrals del Vi i gran exponent del cooperativisme tarragoní.

territori-cooperatiu-tarragona-cooperativa-falset-marça-priorat
La visita a la Cooperativa Falset Marça compta amb un tast de cortesia del productes del celler cooperatiu | CoopCamp

En tercer lloc, trobem la ruta de Tarragona, un recorregut urbà per descobrir els inicis del cooperativisme a la ciutat i on s’analitzen els canvis socials, l’arquitectura dels edificis i la transformació de la vila. A més, es dona a conèixer la figura de l’arquitecte Pujol de Barberà i es fa especial èmfasi en el paper de les dones a l’època, forçosament anònimes.

Finalment, hi ha una altra ruta a Valls que, a diferència de la primera, se centra especialment en el comerç i fa una ruta urbana pel barri antic on es descobreixen els habitatges dels comerciants de l’època medieval. La visita finalitza a Ca Robusté, un centre d’explotació agrícola que actualment acull la cooperativa de consum La Bajoca.

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona - CoopCamp és un dels 14 ateneus que hi ha arreu de Catalunya i fomenta la creació de noves iniciatives socioeconòmiques transformadores, lligades al territori, i la generació d’ocupació de qualitat. A través d’aquest projecte, vol continuar fomentant la intercooperació entre iniciatives de la província i aconseguir promoure un turisme sostenible.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article