Olot engega una iniciativa que busca posar en comú les experiències vitals de dones migrades a través de la ceràmica

'Projecte Fang' és un espai on les participants es troben i es relacionen mentre treballen les peces


Olot ha posat en marxa el 'Projecte Fang'. Es tracta d'una iniciativa que busca la interrelació entre dones migrades de la ciutat, mentre treballen i elaboren peces de ceràmica. El tret comú entre les 23 que s'han apuntat és que han vingut de fora i, en molts casos, amb situacions complicades. Una de les participants, María Dandi Romero, és de l'Equador i assisteix a totes les sessions. Explica que li va molt bé per conèixer cultures d'altres països i també perquè l'ajuda a distreure's, ja que no troba feina. Amb ella, altres dones busquen aquesta interrelació per posar en comú experiències vitals, mentre elaboren elements de ceràmica. Tot plegat, a partir de les indicacions de l'artista María Camila Sanjinés.

A mitjans d'octubre la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa exposarà unes peces especials. Seran les de l'artista i terapeuta colombiana María Camila Sanjinés. Seran entre cinc i sis obres de ceràmica, que combinaran altres elements, però que seran el resultat de quatre sessions amb dones migrades que viuen a Olot. A partir de les trobades, Sanjinés recull les inquietuds i les experiències vitals d'aquestes dones que comparteixen aula durant dues hores i que treballen a través de la ceràmica el que volen expressar.

Es tracta del 'Projecte Fang', que vol relacionar aquestes dones que, majoritàriament, han viscut situacions complicades i que es troben residint a la capital de la Garrotxa. "El que ens trobem és que busquen xarxa. Algú amb qui parlar una estona i generar un vincle", assenyala Sanjinés.

Durant la classe, parlen, expliquen el que senten i el que han viscut i, a partir de la temàtica que els dona Sanjinés, fan una peça de ceràmica. Aquests elements seran els que farà servir l'artista colombiana per elaborar l'exposició. "Les peces tindran una part de cadascuna", assenyala.

olot-projecte-fang-dones-migrades-garrotxa
Els Museus d’Olot anteriorment ja han tirat endavant iniciatives similars al Projecte Fang, com trobades amb gent gran que interactua amb joves d’institut per generar coincidències | ACN, Gerard Vilà

Sanjinés explica que ella comprèn "molt bé" el sentiment que tenen aquestes dones, que en molts casos fa pocs mesos que han arribat a "una ciutat nova amb una cultura diferent". És el cas de la María Dandi Romero. Viu amb tres fills a Olot i en té dos més a l'Equador. Explica que venir a les sessions li serveix per distreure's i conèixer gent que està en una situació similar a la seva.

El resultat de les trobades es podrà veure a la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa amb una exposició que va més enllà de mostrar les obres de Sanjinés. La idea, explica el conservador dels Museus d'Olot, Xavier Roura, és que hi hagi una interacció amb el públic. "La idea és que el visitant aporti la seva opinió i el seu punt de vista", ha assenyalat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article