Creen una eina per facilitar la creació de comunitats energètiques en habitatges

El mecanisme permet fer càlculs sobre elements com el cost d'inversió i les quotes estimades pel canvi de model Redacció


L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), les entitats Cíclica, Dies d'Agost, Electra Caldense, i l'Associació de Micropobles de Catalunya han creat Som Comunitat Energètica, una eina digital que facilita la creació de comunitats energètiques en habitatges.

La iniciativa s'emmarca en la convocatòria de subvencions de Projectes Singulars 2020-21, promoguda pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i finançada pel Ministeri de Treball i Economia Social del Govern d'Espanya. El projecte permet simular la creació de comunitats energètiques amb el veïnat per conèixer el seu estalvi energètic i econòmic, i contactar amb l'administració, entitats i empreses que hi poden intervenir.

L'objectiu principal és dinamitzar la transició energètica del parc d'edifics cap a la descarbonització, fomentant la creació de comunitats energètiques des d'una perspectiva inclusiva i solidària. L'eina serveix per adreçar-se, a través de diferents nivells de continguts, a l’administració pública, especialment la local, a les entitats i empreses de mercat, i a la ciutadania i les comunitats veïnals, fent una selecció d'escenaris finals de comunitats energètiques, considerant el filtrat segons casuístiques.

El plantejament del projecte és construir una base de coneixement per a tot el territori català, des de les àrees metropolitanes als micropobles, que permeti destapar el potencial de creació de comunitats energètiques i els avantatges que comporten. Entre aquests, n'hi ha a nivell social, com ara una major cohesió i apoderament, econòmic, amb un menor cost energètic, i ambiental, amb la reducció del consum i la descarbonització.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article