La Intersindical apunta que la vaga general “podria ser la segona amb més seguiment” dels deu últims anys

Treball xifra en un 67% el seguiment de la vaga a les universitats, un 29% a Ensenyament i un 30% al comerç


La vaga general d'aquest dijous “pot ser la segona amb més seguiment dels deu últims anys, només per darrere de la del 3-O”, segons la Intersindical-CSC. Segons aquest sindicat, convocant de la protesta, a banda d'aquestes dues s'han impulsat en els 15 últims anys sis vagues generals més, “totes elles amb menys incidència”. 

A la vaga general del 8 de novembre del 2017 pel 155, la Generalitat no va oferir dades, però les de Seguretat Social apunten que el seguiment seria proper al 8%, i les patronals afirmaven que era del 10% en el comerç. El 8 de març del 2018, també segons recorda la Intersindical a partir de dades del Ministeri de Treball i la Seguretat Social, el seguiment seria inferior a la del 8-N del 2017. La vaga general del gener de 2011, convocada per CGT i sindicats minoritaris, asseguren que va tenir un seguiment “força residual”.

En aquesta, en canvi, el Departament de Treball ha xifrat la incidència de la vaga general convocada en un 67,45% a les universitats i en un 28,64% a les escoles i instituts, segons dades recollides fins a les 12 del migdia. En el comerç, el seguiment és del 30%; en el sector de la funció pública, del 18,34% i als centres de salut, del 9,08%. Pel que fa al transport de viatgers, la incidència a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona (metro, autobusos i tramvia) és del 67,86%; als Ferrocarrils de la Generalitat, del 9,15% i a Renfe, del 2,83%, segons les dades facilitades per Treball. El consum energètic ha registrat una caiguda del 2,9% en comparació amb el mateix període del dia anterior.

Seguiment majoritari a les universitats

Un dels centres on s'ha notat la incidència de la vaga general ha estat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on el seguiment ha estat majoritari. A les 10 del matí no hi havia alumnes a les facultats de Ciències de la Comunicació, Ciències de l'Educació, Traducció i Interpretació, Ciències Polítiques i Sociologia, Dret, Filosofia i Lletres, Psicologia i Unitat Docent de Ciències Mèdiques Bàsiques.

A les facultats d'Economia i Empresa i Ciències i Biociències hi havia menys del 5% dels estudiants. Pel que fa a la facultat de Veterinària, al Campus de Sabadell i l'Escola d'Enginyeria, han assistit a classe menys de la meitat dels alumnes. A les Unitats Docents situades fora del campus, l'activitat s'ha desenvolupat de forma totalment normal a excepció del Parc de Salut Mar, on menys del 5% dels estudiants hi han acudit. En aquesta ocasió no hi ha hagut presència de piquets informatius ni accessos bloquejats.

La vaga, a Girona

La vaga també s'ha notat a escoles gironines, com a la Carme Guasch de Figueres. Dels 450 alumnes que té el centre, hi han assistit 82, és a dir el 18%. Pel que fa als mestres, més de la meitat han secundat la protesta d'una plantilla de 29 docents. S'han establert serveis mínims al menjador i s'han suspès les activitats extraescolars. El que sí que s'ha mantingut ha estat el servei d'acollida de tres quarts de 8 del matí.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article