Neix una cooperativa de serveis d'hosteleria i turisme socialment responsable

Aquest dilluns es va presentar a Mataró un esboç del catàleg de serveis de la cooperativa que ha de servir per enfortir el sector


La nova cooperativa de serveis d'hostaleria i turisme socialment responsable ha fet aquest dilluns el seu primer pas en ferm. Ho ha fet de la mà de la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (XAREC) i a l'empara del Projecte Singulars que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

El projecte, que pretén impulsar el que ha de ser la gran sectorial de l'hostaleria de l'economia solidària de Catalunya comptarà amb una estreta col·laboració en la seva extensió pel territori com són els ateneus cooperatius d'arreu del país. De moment, una vintena de projectes van començar a treballar-hi aquest dilluns al Cafè del Mar de Mataró en una jornada on es va presentar el projecte de la nova cooperativa de serveis i les primeres dinàmiques de treball.

La presentació i coordinació dels treballs va anar a càrrec de representants de les quatre cooperatives que han començat tirant del carro del projecte, Els Caus Turisme Sostenible, de Mura; La Sargantana, de Badalona; Menjador Ca la Rosa, de Barcelona, i Cervesa Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet.

La cooperativa de serveis dona resposta a un dels acords de la XAREC d'estructurar-se organitzativament a través d'aquesta fórmula jurídica empresarial. La trobada de dilluns a Mataró, sota l'epígraf «Tornem a parar taula», va aplegar algunes de les iniciatives que des del 2013 ja havien participat en la xarxa, però també d'altres que responien a la crida feta des del grup promotor.

En la trobada de dilluns al matí es va presentar el projecte, es van explicar els detalls de la subvenció rebuda a través del Projecte Singulars de la Generalitat per impulsar la cooperativa de serveis, i es van exposar les dinàmiques amb què s'ha començat a treballar i que es plantegen per aquests propers mesos.  En el decurs del primer contacte es va parlar d'objectius. Un primer, el de la implicació dels ateneus cooperatius, i per altra part, es va debatre entorn als criteris que s'haurien d'utilitzar per atorgar un segell de qualificació que distingeixi els establiments de restauració i turisme que ofereixen un servei socialment responsable.

La jornada va tancar-se amb una altra sessió participativa en la qual entre totes les entitats presents es va començar a elaborar un esborrany del que hauria de ser el futur catàleg de serveis de la nova cooperativa.

Un projecte que neix a l'entorn de la XAREC

L'any 2013, una vintena de cooperatives i entitats de l'economia social i solidària dedicades a la restauració van iniciar el procés de creació d'una xarxa de restauració i cultura cooperativa per tal de posar en comú els valors i les necessitats de tots els projectes associats i coordinar les accions que fessin possible compartir les pràctiques i les experteses generades de cada projecte i dotar-les d'eines de gestió, compres, formació, comunicació i comercialització comunes. Ara es reforça el projecte inicial després de ser elegit per la Generalitat com un dels projectes del programa Singulars de foment de l'economia social i solidària en el territori. La nova cooperativa de serveis inclourà no només projectes del sector de la restauració sinó també del turisme socialment responsable.

En una primera fase, la nova cooperativa tindrà l'encàrrec de fer una diagnosi de l'oferta en hostaleria cooperativa o socialment responsable i de l'oferta actual sorgida dins els entorns de l'economia social, valorar les seves mancances, valors i necessitats, organitzar eines d'intercooperació, qualificació amb criteris de segell, etc.

L'oferta en gastronomia, hostalatge i turisme lligada a l'economia social ja és una realitat, té uns amples marges de desenvolupament i mostra un gran dinamisme i integració al territori.

Altres objectius tant o més importants passen per la creació d'eines de qualificació pròpies que permetin visualitzar el valor social de les empreses dins el sector i en el territori, o enfortir la presència de models cooperatius en un sector sovint precaritzat laboralment i amb efectes no sempre positius en l'entorn on s'ubiquen. Tot plegat, de la mà d'altres projectes ja existents, com els Ateneus Cooperatius de Catalunya o les entitats de finances ètiques o de foment de l'economia solidària amb les quals ja s'està treballant en aquests moments.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article