Adicae impugna les decisions del Frob sobre bescanvi de preferents de Catalunya Caixa


L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances,  Aicec-Adicae, puntualitza que la manera en què s'han pactat i fet públiques les decisions del Frob sobre el bescanvi de preferents i subordinada de Novacaixa Galícia i Catalunya Caixa no tenen transparència i s'ha dotat d'una complexitat premeditada que agreuja la posició de famílies estalviadores que afronten un frau massiu.

A més, l'entitat denuncia que els terminis reduïts que fixa el Frob corresponen més a una pràctica comercial agressiva que a una solució enfocada a petits estalviadors, i limita la capacitat de decisió dels afectats i dels seus drets. Tot això dóna com a resultat una operació en què queda clar que els interessos dels estalviadors són deixats de banda. Adicae assegura que tot plegat  prova que el Frob obliga els afectats a comprar accions a un preu superior al seu valor teòric.

El canvi que s'imposa als afectats es construeix sobre un frau previ i és per tant completament abusiu. Adicae recorrerà davant els tribunals de justícia les resolucions del Frob en què s'adopten unes decisions greument perjudicials per a desenes de milers de famílies i que l'Associació ha denunciat ja a Europa com a il · legals.

El mateix Joaquín Almunia (vicepresident de la Comissió i comissari de Competència) ha afirmat que les preferents "es col · locar com dipòsits, quan al que més s'assemblen aquests productes és a accions", el que constitueix una nova constatació tant del frau comès en Espanya sobre centenars de milers d'estalviadors, com de la il · legalitat de les decisions del Frob i de la pròpia Comissió Europea, que en el Memoràndum d'Entesa subscrit amb Espanya per al rescat bancari, va imposar que els titulars de preferents assumissin pèrdues.

Veritats a mitges sobre l'arbitratge

L'associació d'usuaris de banca titlla de 'pervers' el procés d' "arbitratge de consum" ideat com a solució al problema en el cas de les entitats nacionalitzades. Posa el cas de Nova Caixa Galícia, que després que l'entitat anunciés que fins ara 14.000 afectats ja han recuperat tots els seus estalvis, la veritat, segons Adicae, és que l'entitat només accepta l'arbitratge per a desterminades emissions de preferents i subordinades.

Els afectats continuen la seva lluita judicial

Mentrestant, centenars d'afectats se sumen cada dia a les demandes col · lectives interposades pel frau de les preferents. En el cas de NCG l'entitat va intentar negar que les demandes interposades per l'Adicae contra Caixa Nova i Caixa Galicia poguessin ser assumides pels jutjats mercantils als que es van presentar. Però assegura l'associació que el 3 de juny passat, el Jutjat del Mercantil n º 2 de La Corunya ja va resoldre que si que era competent i que continuarà amb el procediment, aconseguint així superar la primera de les traves que les entitats pretenen posar al ràpid i eficaç desenvolupament dels nombrosos judicis que actualment ja estan en marxa i reafirmant l'acció col · lectiva com l'única possible solució a un abús que afecta desenes de milers d'estalviadors.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article