Els treballadors que fabriquen l'iPhone i l'iPad cobren menys d'1 euro l'hora


Una investigació sobre les condicions dels treballadors xinesos que fabriquen els iPhone i iPads d'Apple que es comercialitzen a occident, revela el drama que hi ha al darrere. L'informe elaborat per dues ONG's i que publica The Guardian, evidencia jornades inacabables, pressió constant, sous més que baixos, humiliacions i, en alguns casos, fins i tot s'ha detectat l'obligació de signar documents en els que prometen no suicidar-se, després d'una sèrie de morts de treballadors que es van produir ara fa un any. La recerca dóna una idea detallada de la vida de més de 500.000 persones que  treballen en les fàbriques de Shenzhen i Chengdu, propietat de Foxconn, encarregada de fabricar milions de productes d'Apple. L'informa acusa Foxconn de tractar els treballadors com si fossin màquines. El sou mig d'aquests treballadors és de 148 euros per treballar 48 hores setmanals.

Entre les denúncies formulades pels treballadors en les entrevistes enregistrades per l'ONG Sacoma hi ha l'excés d'hores extres que es veuen obligats a fer, tenen el límit de 36 hores mensuals però sovint n'han de fer fins a 98, a banda de les 48 hores setmanals. També, s'ha detectat que en algunes fàbriques, els treballadors que realitzen la feina malamenbt estan obligats a dir-ho públicament davant dels seus col.legues, de manera humiliant.

Arran d'una onada de suïcidis en les fàbriques de Foxconn l'estiu passat, els treballadors han de signar una declaració en la que es comprometen a no treure's la vida.

Foxconn va produir l'iPad per primer cop a Chengdu, el novembre passat. Durant el 2010 Apple va vendre més de 15 milions d'iPads a tot el món i aquest any ja en porta venuts més de 5 milions.

Arran de les denúncies posades a  Foxconn, la direcció de la fàbrica va confirmar que els treballadors de vegades treballen més del límit legal d'hores extres per satisfer la demanda dels consumidors occidentals, però va afirmar que totes les hores extres són voluntàries. El salari base dels treballadors equival a 73 cèntims l'hora. Quant a l'onada de suicidis, els representants de Foxconn van desvincular totalment la situació de les condicions de treball, assegurant que els suicidis van ser fruit d'un efecte còpia.

De la seva banda, el diari recull un comunicat d'Apple en el que defensa el seu compromís en garantir els més alts estàndards de responsabilitat social a través de la seva xarxa de proveïdors de Apple i que els requereix com a norma el compromís d'un codi de conducta integral abans de signar-hi qualsevol contracte. Fent un seguiment a través d'un programa de vigilància rigorosa.


Article a The Guardian

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article