Tres mesures per abaixar les tarifes del transport públic


Aprovar una llei de finançament estable del transport públic, cercar noves fonts de finançament procedents del vehicle privat i impulsar la fidelització dels usuaris tot l'any són, a grans trets, les tres mesures que proposa l'associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), que critica la gestió de la Generalitat de Catalunya en aquest àmbit. Tot i que el transport públic beneficia al conjunt de la ciutadania, el 40% dels seus costos de funcionament són aportats pels seus usuaris via tarifa, el 60% restant prové dels pressupostos generals. El problema apareix, explica PTP, quan les millores i ampliacions del transport públic acaben suposant un increment de tarifes per sobre de l'IPC durant un període superior als 10 anys.

Segons exposa PTP l'actual model de finançament de les infraestructures debilita el finançament corrent del transport públic, ja per sí inestable, degut a la manca d'una llei que el reguli específicament, pendent a Catalunya des de 2004 segons la disposició addicional vuitena de la Llei 9/2003 de Mobilitat.

Les mesures que hauria de seguir la Generalitat per millorar la gestió del transport públic, segons PTP, són les següents:

1. Complir amb la Llei de Mobilitat i aprovar ràpidament una llei de finançament estable del transport públic.

2. Cercar noves fonts de finançament procedents del vehicle privat (Model Transport for London o TABASA, on els usuaris del transport privat financen part de les millores del transport públic):

    * Reorientar la política dels peatges. Abandonar la idea del rescat dels mateixos i utilitzar-los per finançar el sistema nacional de transport públic i mesures de mobilitat més sostenible, segura, equitativa i eficient.
    * Assumir l'Eurovinyeta com a via de finançament
    * Fer finalistes els ingressos dels aparcaments públics i vincular-los al finançament del sistema de mobilitat, també del transport públic

3. Impulsar la fidelització dels usuaris tot l'any, considerant els exemples dels avenços provocats per la tarifa plana al sector de la telefonia i Internet o els abonaments adaptables al consum.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article