Creix el recolzament a la plataforma 'Som lo que sembrem'


Avui divendres Pep Riera presenta la Plataforma 'Som lo que sembrem' a Girona per donar a conèixer el que implica la campanya "Iniciativa Legislativa Popular per a una Catalunya Lliure de Transgènics” i aquest cap de setmana també serà present a la Fira de Sant Josep, de Mollerusa. La campanya va començar el passat 29 de febrer i en poc temps l'entitat ja compta amb el suport de 15 grups territorials.

Som lo que Sembrem és la Plataforma creada per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular que aturi els cultius i aliments transgènics a Catalunya. Es tracta d’una proposta que sorgeix des de l'Assemblea Pagesa de Catalunya i acumula al seu darrere un entremat de lluites contra les intents de multinacionals per estendre aquests tipus de conreus. Jordi Soldevila, un dels coordinadors de l'entitat, explica que, amb aquesta actuació, es pretén buscar la col.laboració ferma entre camp i ciutat, pagès i consumidor per aturar la implantació massiva d'aquests conreus. L'estat espanyol és el primer productor de transgènics a Europa, a molta distància del segon.


Catalunya i Aragó, segons el DARP, són els territoris estatals on més concentració hi ha de plantacions d'OGM.

La dada constrasta, segons Soldevila, amb que els terrenys destinats a plantacions ecològiques de Catalunya són superiors que els destinats a transgènics. Això mostra una aposta ferma per l'agricultura alternativa que es trobarà amb molts entrebancs a conseqüència del veïnatge, motivant protestes com les que van acabar portant Josep Pàmies davant dels tribunals.

Soldevila explica que l'aprovació de la ILP declarant Catalunya lliure de transgènics aturaria també les perverses pràctiques que utilitzen las multinacionals del ram que, mentre aquí conviden a dinar als pagesos i els fan regals per aconseguir implantar els seus conreus, no tenen miraments a l'hora de segar la vida d'algun agricultor que els ha plantat cara a països del tercer món. Els promotors de la ILP volen assolir també un nou model que sigui viable i just a nivell alimentari i a nivell mundial, perquè els pagesos d'allà també tinguin una sobirania alimentària justa.

La Plataforma anima a qui se sent motivat per aquesta lluita que signi i que animi al seu municipi o consell comarcal a aprovar mocions donant recolzament a la iniciativa -alguns jo ho han fet-. Els interessats us podeu posar en contacte a través d'aquesta adreça [email protected]



L'acte d'avui a Girona, és a les 20 hores a la Casa de Cultura.



A Mollerusa dia 16 de març, a 2/4 de 12, a la sala 1 del Pavelló Firal

Xerrada: "Els transgènics, el futur de l´agricultura o negoci per les multinacionals?"

Convidats: Pep Riera (sindicalista i pagès), José Ramon Olarieta (professor d´Agrònoms Universitat de Lleida), Alexis Inglada (pagès i Som Lo Que Sembrem) i Josep Bover (ramader ecològic)

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article