Associen la migranya a intoleràncies alimentàries


La intolerància a determinats aliments podria ser la causa de molts dels casos de migranya crònica, de fibromiàlgia o, fins i tot, d'artrosi, segons un estudi de la Fundació Migranya, que ha fet en col.laboració amb la Societat Andalusa per a l'Estudi de Malalties per Aliments (SAEIA). El treball valora dades recopilades pels investigadors al llarg de 30 anys, en 20 especialitats diferents.

Moltes de les migranyes deriven, segons els especialistes, d'intolerància a productes com els làctics, derivats del blat, ou o alguns tipus de carn o peix.

Tots ells aliments bàsics en la dieta diària que, per repetitius tenen una major incidència en l'estabilització de la malaltia.

Un problema afegit a la detecció de l'origen de l'alteració és que determinades intoleràncies, com per exemple, a la lactosa, són difícils de seguir pels afectats ja que també integren proteïna lactosa aliments com els embotits o el pa, que la indústria hi afegeix perquè tinguin un sabor més agradable.

L'estudi també indica que la majoria de persones que pateixen migranya no tenen només aquest símptoma sinó que acostumen a tenir alhora contractures musculars, pell seca, ventre inflat, fatiga o insomni, fet que dóna indicis del seu origen en una alteració alimentària. Un element comú en aquesta mena d'intoleràncies és l'alliberament d'histamina, una molècula clau que porta associat l'aliment que l'allibera. Tan és així, que els experts diuen que seria més correcte parlar "d'histaminosi alimentària", més que "d'intolerància alimentària".

La SAEIA, demana als fabricants d'aliments que ofereixin productes amb menys components per així no limitar-ne l'ús a les persones que tenen alguna intolerància. En la llista de recomanacions afegeix que calen alternatives al pa de blat i promoure el consum d'altres tipus fets amb cereals més purs, a pesar que tinguin més dificultats de panificació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan
1.

Si aquest estudi te tanta validesa com el que redacta la noticia, ho tenen clar. Proteina lactosa... la lactosa es un dissacarid (hidrat de carboni), no una proteina.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article