A Taula! un manual per a introduir els aliments ecològics als menjadors escolars


El dinar és l’àpat més important del dia, i al voltant d’un 40% de nens catalans el fa a l’escola. D'aquí la importància d'oferir uns menús equilibrats i sans a la mainada i aprofitar el servei de menjador com espai d’educació en el menjar i en aprendre a valorar els processos productius que respectin el medi ambient i que estiguin arrelats al territori perquè donen vida a les comunitats rurals de casa nostra. Per això, cada vegada hi ha més experiències d'introducció d’aliments ecològics i de proximitat als menjadors escolars catalans. I també per ajudar a plasmar projectes es va constituir la Taula de Treball d'Alimentació Escolar Ecològica que ara s'ha encarregat de redactar els textos del manual "A Taula!" on s'indiquen les primeres passes que han de seguir educadors, associacions de pares o professionals del sector que tenen intenció d'apuntar-se a la iniciativa.

Aquest llibre ha estat publicat pel DAR en col·laboració amb la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica, responsable dels continguts i L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, que ha coordinat el projecte.

Els continguts van des del plantejament del tipus de menjador escolar que es vol aconseguir, quines fórmules hi ha per a fer la transformació cap a menjador ecològic, les possibilitats existents tan si l'escola disposa de cuina com si no i les diferents actuacions col.laterals que integra el procés, com la formació dels alumnes i la sensibilització.

En la presentació del Manual es va projectar l’audiovisual Aprendre a menjar, aprendre a viure és un document elaborat per Entrepobles i El Kinògraf on s’explica la importància d’introduir els aliments ecològics a les escoles i es parla d'experiències que ja funcionen a Catalunya.

D'altres exemples són:

-Aprodisca, una entitat de la Conca de Barberà que des del setembre de 2008 va començar a servir aliments ecològics al servei de menjador dels seus treballadors i projecta per finals d'aquest any servir menjar ecològic a d’altres menjadors col·lectius.

-L’ADV ecològica Gent del Camp, del Camp de Tarragona, un grup de pagesos que estan portant els seus productes a tres llars d’infants de Tarragona ciutat. És una organització que busca obrir nous espais de comercialització per l'agricultura local i ecològica, especialment a mercats de poble i menjadors escolars.

-L'Associació Menja Sa que col.labora amb el Consell Comarcal de l’Urgell en la introducció d’aliments ecològics a les escoles de la Comarca.

- L’AMPA Mión-Puigberenguer, de Manresa, que des de l’any 2007 estan introduint els aliments ecològics a l’escola gràcies a l’empenta de mares i pares.

-L'Escola Bruguera de Girona, que a iniciativa de l'associació de pares i, en col.laboració amb l'ajuntament de la ciutat, ha anat introduint progressivament productes ecològics i de proximitat al menjador a preus similars als dels menús convencionals.

En aquest enllaç podeu descarregar el manual


Vídeo sobre la gestió del menjador ecològic de l'escola Bruguera de Girona.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article