La Xarxa per a la Conservació de la Natura reclama més conservació de la biodiversitat en la implementació de les renovables

Des de l’entitat, es posicionen en contra del model actual ja que el consideren “promogut per l’oligopoli energètic”


La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) ha publicat recentment un document de posicionament energètic on demana que s’estableixin criteris per a conservar la biodiversitat a l’hora d’implementar energies renovables a Catalunya. L’entitat ha proposat una trentena d’accions per compatibilitzar la seva implementació amb la conservació de les espècies.

El document fa una diagnosi de la situació actual i assegura que “ens trobem en una situació d’emergència ecològica i canvi climàtic sense precedents”, a conseqüència de l’ús de combustibles fòssils. Aquesta situació té greus efectes sobre la biodiversitat, com han afirmat des de la Xarxa.

A continuació, el document tracta el repte energètic a Catalunya i com s’està intentant donar solució a aquesta problemàtica a través de les energies renovables. Des de la Xarxa es mostren favorables a l’ús d’aquestes energies, però no de la forma que s’implementen actualment, ja que genera “considerables impactes negatius sobre la biodiversitat, el paisatge i les persones”.

Els problemes d’aquest sistema s’expliquen, segons l’entitat, per ser “un model centralitzat, principalment de macroprojectes, promogut directe o indirectament per l’oligopoli energètic” i que compta amb una gran manca de planificació territorial. Destaquen que es promouen les grans instal·lacions d’energies renovables ubicades al medi rural, desaprofitant superfícies ja urbanitzades i generant un “fort desequilibri territorial”.

D’aquesta forma, segons recull la XCN, aquestes pràctiques suposen una amenaça per les poblacions de fauna a Catalunya, on actualment ja hi ha més d’un centenar d’espècies en perill d’extinció, com assegura un estudi recent de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

L’agricultura intensiva és una altra de les grans pràctiques que afecta negativament la biodiversitat | XCN

L’entitat conclou que cal lluitar contra el canvi climàtic a través de diverses estratègies, com “l’ús de les fonts renovables d’energia, la restauració de la connectivitat ecològica i la conservació i restauració de la biodiversitat”. Per fer-ho, proposen fins a trenta accions, entre les quals hi ha promoure la compatibilització dels parcs eòlics i fotovoltaics amb altres usos energètics i exigir avaluacions d’impacte ambiental rigoroses i transparents, entre d’altres.

La Xarxa per a la Conservació de la Natura és una entitat sense afany de lucre, declarada d’utilitat pública i formada per associacions, fundacions, empreses, administracions públiques, universitats i centres de recerca. El seu objectiu és promoure la conservació de la natura mitjançant la implicació social, principalment a través de les entitats de custòdia i de voluntariat ambiental.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article