Es tracta d'un estudi etnogràfic realitzat gràcies a la Beca CAN de Recerca 2011 concedida a l'antropòleg Jordi Suñé Morales.
El riu de les dones.
El riu de les dones recull les veus d'una vintena de padrines per descriure la vida quotidiana al Pirineu del segle XX. Més enllà d'una visió estàtica s'hi poden llegir detalls dels canvis socials viscuts.
Les padrines entrevistades van néixer entre el 1912 i el 1952. Totes tenen en comú haver viscut un món rural d'alta muntanya en procés de canvi. Totes elles, però, tenen la seva pròpia visió i unes vides particulars. Algunes encara treballen amb afany el seu hort i viuen en cases antigues amb el terra de fusta. D'altres van abandonar fa temps el paisatge que les va veure créixer i s'han traslladat a llocs urbans, ben a prop dels serveis sanitaris i de les comoditats modernes.
A través del llibre coneixerem una societat en transició, una societat que fa molts anys que és en procés de transformació i que diu adéu a marxes forçades a aquella manera de viure ancestral, on les famílies treballaven per l'autosuficiència, on els productes es collien i s'elaboraven a l'entorn del nucli més proper. Les mirades nostàlgiques s'entrecreuen amb les valoracions positives dels avenços tecnològics i de benestar. Les seves paraules ens trencaran els esquemes dels que veiem la muntanya amb romanticisme. Parlarem de nosaltres, en definitiva, de com ens ha canviat les nostres vides la globalització, el progrés i els canvis accelerats que comporta.
L'autor, Jordi Suñé Morales és mestre i antropòleg. Ha escrit diversos llibres de caire etnogràfic com Costums i tradicions de Castellvell del Camp (2010) i d'història com la biografia del cooperativista Miquel Mestre Avinyó (2009). Entre els seus interessos destaquen la d'analitzar les conseqüències locals dels processos relacionats amb la globalització (identitats, solidaritats, reciprocitats, redistribució dels recursos).
El riu de les dones. Converses amb les padrines del Parc Natural de l'Alt Pirineu es presenta el proper dimarts 1 d'octubre a les 20h, a la Llibreria Horitzons (llibreriahoritzons.com).
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari