El Banc dels Aliments i Caprabo inicien una col.laboració per lluitar contra la fam a través de micro donacions


Es tracta d'aprofitar les petites quantitats d’aliments que són aptes per al consum però no per a la venda, que diàriament es generen a través de la cadena de distribució. Així, a més d'aprofitar aliments que d'altra manera es descartarien per la comercialització, en surten beneficiades les persones en situació de dificultat i que acudeixen habitualment a les més de 250 entitats  de la xarxa que col.labora amb els Bancs d'Aliments. Una iniciativa que pretén ser més àgil i de proximitat ja que se'n beneficiaran les entitats de l'entorn de cada establiment comercial.

La iniciativa, que s’ha posat en marxa de forma progressiva al llarg de l’exercici 2011 i està prevista la seva total implantació en les properes setmanes, persegueix aconseguir el major aprofitament de petites quantitats d’aliments que es retiren de les botigues al no ser aptes per a la venda per diversos motius però que són aptes per al consum.

Més de 250 entitats implicades

El projecte, iniciat a Barcelona amb la Fundació Banc dels Aliments, és de gran envergadura i implica als 340 supermercats de Caprabo a Catalunya, Madrid i Navarra, als Bancs dels Aliments de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Navarra, Madrid, i a més de 250 entitats d’ajuda que es troben en la xarxa d’entitats registrades i col·laboradores dels Bancs d’Aliments.

El projecte cobra importància perquè aconsegueix l’aprofitament d’aliments amb un sistema de lliurament ràpid i garantit. Els aliments són recollits directament per entitats beneficiàries dels Bancs d’Aliments en la mateixa botiga i per tant no és necessari enviar-los al magatzem central dels Bancs, de manera que es redueix el temps d’entrega i facilita el seu consum immediat. Aquesta línia de treball permet, a més d’aprofitar els aliments, reduir residus, fet que suposa una gestió més responsable dels aliments. La iniciativa crea una cadena de solidaritat alimentària establint un pont entre els aliments, les necessitats socials i la distribució dels productes a petita escala.

El Banc dels Aliments és una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre, que té com a objectiu lluitar contra la fam d’aquí, evitar que els aliments consumibles però no comercialitzables siguin destruïts i, finalment, fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn més immediat. Tota l’acció del Banc dels Aliments es basa en la gratuïtat dels aliments que rep i la seva distribució justa a través de les entitats benèfiques que atenen als beneficiaris finals. Aquesta tasca es porta a terme gràcies al treball de més de 140 persones, la gran majoria voluntàries.

A Catalunya, gairebé un milió i mig de persones viuen en situació de pobresa i pateixen carències alimentàries, el que representa que més del 20% de la població viu amb menys de 460 euros al mes. Aquestes persones pateixen carències alimentàries és a dir que no tenen suficients recursos per assegurar-se una alimentació equilibrada i adequada. Des de l’any 2009, aquesta entitat ha vist duplicar el nombre de persones que demanen ajut als bancs d’aliments.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article