L'Avant del Camp de Tarragona no redueix temps de viatge i és més car que el Catalunya Exprés
L'associació per a la Promoció del Transport Públic exposa en l'article que reproduïm a continuació com l'Avant de l'alta velocitat al Camp de Tarragona no millora els preus ni els temps de viatge de la xarxa Catalunya Exprés com sí succeeix a la relació Lleida – Barcelona. Denuncia que les millores anunciades a Rodalies amb l’arribada de l’alta velocitat no s’han produït i els retards continuen. L'entitat també reclama alguna alternativa económica en la relació ferroviària Madrid - Barcelona, com la tarificació d’hora vall per alguns dels trens amb menor ocupació:
"Estació del Camp de Tarragona: Sobretot per anar a Madrid
Finalment, les previsions anunciades per la Promoció del Transport Públic s’han complert: l’alta velocitat al Camp de Tarragona no resol les connexions regionals entre Reus, Tarragona i la capital catalana.
Les expectatives de millora del servei han quedat limitades respecte la xarxa Catalunya Exprés: el servei Avant d’alta velocitat no millora els temps de viatge i és més car que el servei per la xarxa convencional via Vilanova.
El Pla ferroviari no oficial de la PTP Tren 2014, que compta amb el suport polític dels partits ICV-EUiA, ERC i CiU, proposa la racionalització de l’alta velocitat a partir de la utilització de trens amb canvi d’ample automàtic que aprofitin la línia de l’AVE entre Sants i l’Arboç, per continuar des d’allà fins el centre de Reus i Tarragona per la via convencional tot escurçant els temps de viatge actuals per sota dels 70 i 50 minuts respectivament. Només caldria la petita inversió d’un canviador d’ample. El Pla Tren 2014, que ja ha estat presentat a diverses instàncies del món sindical, tècnic, polític i econòmic amb força èxit, encara espera resposta per part de la Generalitat de Catalunya.
Sense millores horàries a Rodalies i Mitjana Distància (regionals)
Les afectacions a la xarxa de Rodalies i Mitjana Distància (regionals) de Renfe continuen després de l’arribada de l’AVE. Les millores que el Ministeri de Foment prometia i associava a l’arribada de l’alta velocitat a Barcelona no s’han produït dos mesos després de l’arrencada del nou servei:
-Sense nous horaris a la C2. Les millores horàries previstes a la C2 sud amb motiu de la posada en servei de l’AVE, no s’han produït encara. Aquestes millores, foren anunciades al Comitè de Clients de Rodalies Renfe.
-Sense el promès Pla de Rodalies. Tot i els milions d’euros de millora anunciats en campanya electoral per la ministra Carme Chacón, Catalunya continua sense un pla de Rodalies (i Mitjana Distància). El conegut com a “Pla de Rodalies” que havia de ser presentat pel Ministeri de Foment abans de l’arribada de l’alta velocitat a Barcelona, segueix sense fer-se públic i, en conseqüència, els trens de la majoria segueixen sense un pla de futur.
-Sense reparacions a les vies entre el Prat i Sants. Les restriccions de velocitat a les vies d’ample ibèric de l’entrada sud de Sants continuen tot i haver-se acabat les obres del tren d’alta velocitat. Aquestes afectacions estan perjudicant tots els trens de Mitja Distància i Rodalies de les línies C2 i Ca2 amb 15 minuts d’increment de temps de viatge respecte la situació anterior a les obres.
Davant d’aquesta situació exigim al Ministeri de Foment la ràpida reparació dels danys soferts amb la millora de les infraestructures dels trens de la majoria i amb el promès pla de Rodalies, que és aplaçat de forma consecutiva.
L’AVE si es construeix amb fons públics, ha de ser accessible per a tothom
L’AVE Madrid – Barcelona només redueix el preu si el tren no és directe o via Tarifa Web i Tarifa Estrella, uns descomptes molt limitats sobre un nombre massa reduït de places, que s’han de reservar amb molt de termini pel cas de la Tarifa Web, i que són destinats només als usuaris habituats amb Internet. L’alta velocitat encara és prohibitiva per a molts ciutadans i ciutadanes que es veuen abocats al transport per carretera per motius econòmics. Mentre no arriben millores tarifàries, recomanem a la població una nova alternativa econòmica: Avant fins a Lleida i desprès l’AVE a Madrid, s’estalvien uns 20 €.
Reclamem alguna alternativa econòmica en la relació ferroviària Madrid – Barcelona i relacions intermèdies, com la Tarifa Hora Vall que s’aplica a l’AVE Madrid – Sevilla sobre els trens amb menor ocupació.
Per altra banda, els preus Barcelona – Lleida continuen sent cars, donat que els abonaments mensuals i unipersonals amb un mínim de 20 viatges només beneficien la gent que es desplaci diàriament a BCN, però no als estudiants que viatgen setmanalment."
Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari