Slow Food insta els Estats membres de la UE a rebutjar una nova autorització del glifosat a Europa


El Comitè Permanent de la UE sobre Plantes, Animals, Alimentació i Pinsos (Paff), reavaluarà el 7 i 8 de març de 2016 l'autorització del glifosat - l'herbicida més utilitzat al món- durant quinze anys més. Davant del que considera un pas enrere, Slow Food sol·licita als Governs Europeus el rebuig d'una nova autorització del glifosat i l'adopció d'una actitud per a la protecció de la salut humana i el medi ambient.

Carlo Petrini, president d'Slow Food Internacional, ha declarat: "No hi ha lloc per aquest compromís. Hem de decidir si el futur dels aliments passa per estar en mans de la indústria química amb les seves promeses d'alimentar el planeta, -argument que, a jutjar pels centenars de milers de tones de glifosat venudes cada any, no és sinó un pretext per interessos econòmics evidents- o d'una política que abordi de manera assenyada la salut dels consumidors i el benestar del medi ambient ".

L'ús de glifosat augmenta a nivell mundial quan s'està lliurant un intens debat sobre la pretesa innocuïtat de l'herbicida més venut al món, del qual s'han detectat traces en fruites i hortalisses, en productes elaborats amb cereals, en blat de moro i soja transgènics usats com a pinsos per a animals, en mostres de cervesa i fins i tot en productes ecològics. A totes aquestes troballes cal afegir-hi la detecció de residus en l'orina humana.

Ursula Hudson, presidenta d'Slow Food Alemanya, explica que "la Comissió Europea està obligada a considerar tots els resultats i tots els estudis d'avaluació del glifosat. El fet que l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer, que forma part de la organització Mundial de la Salut, qualifiqui al glifosat com a probable carcinogen hauria de generar una moratòria sobre aquest herbicida. Tot i així, sembla que les autoritats responsables s'han inclinat per cedir a les pressions de la indústria química. "la sol·licitud de reautorització del glifosat va ser presentada pel "Glyphosate Task Force", un consorci d'una vintena dels sol·licitants, entre els quals s'hi compten Dow AgroSciences, Monsanto i Syngenta Europa.

Shane Holland, President Executiu de Slow Food a Regne Unit, comenta que la UE té aquest dilluns la possibilitat de posar fi a aquesta química nociva o, per contra, permetre-la durant quinze anys més, i els ciutadans de tota Europa han d'unir-se i fer sentir la seva veu amb la certesa que les veus dels grups de pressió de les companyies químiques són ja molt altes ".

Slow Food ha signat recentment la petició "Stop Glyphosate" promoguda per "We Move", i ha emprès diferents accions a nivell nacional i europeu de sensibilització sobre els riscos del glifosat, en col·laboració amb l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i ONG ambientalistes.

Per més informació sobre la campanya i recolzament podeu clicar aquest enllaç

Més informació sobre els efectes del glifosate sobre la salut

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article