El projecte 'Lleida, terra de dones transformadores' inicia el seu desplegament per Ponent

Desenes de participants expliquen les seves històries per visibilitzar i reivindicar el paper femení a l'entorn rural


El projecte 'Lleida, terra de dones transformadores' ha iniciat aquest divendres el seu desplegament per Ponent. Ho ha fet al Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) i la previsió és que abans de l'estiu arribi a una dotzena de municipis de les sis comarques que integren la vegueria. La iniciativa, que impulsa la delegació del Govern a Lleida, es va presentar el setembre passat amb la difusió de les històries de 12 dones referents en els seus àmbits amb l'objectiu de visibilitzar el paper femení a l'entorn rural.

El pavelló poliesportiu del Palau d'Anglesola ha acollit la primera jornada del projecte 'Lleida, terra de dones transformadores', on 25 dones del municipi i de la resta del Pla d'Urgell s'han adherit al projecte. Els responsables han documentat les seves experiències i també les han fotografiat a l'interior d'una estructura portàtil en forma de cúpula, que ha servit d'estudi fotogràfic. Aquest material, juntament amb el contingut audiovisual que s'elaborarà, es donarà a conèixer a través de la pàgina web i el compte d'Instagram del projecte.

La jornada ha inclòs una trobada de dones en què s'han donat a conèixer projectes vitals i professionals concrets i s'ha parlat de la transformació feminista a la Lleida rural, de la necessitat de superar l'"agropatriarcat" encara imperant i de les desigualtats i estigmes que pateixen les dones de l'entorn rural.

A la trobada hi ha participat algunes de les 12 dones de "capçalera" del projecte, que són les que s'hi van incorporar des de la seva posada en marxa, el passat mes de setembre, i que n'exerceixen de "caps de cartell".

També hi ha participat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha afirmat que mentre la "societat patriarcal invisibilitza" les dones, la iniciativa els hi dona veu i ajuda a "trencar estereotips, que segueixen pesant molt a l'àmbit rural".

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge (centre), juntament amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés (dreta) | ACN, Anna Berga

Per la seva banda, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha explicat que el projecte vol "donar a conèixer les dones transformadores de l'espai rural de la vegueria que, amb la seva acció quotidiana, plantegen i generen canvis en l'entorn". L'objectiu, ha assenyalat, és "generar un espai de treball en forma d’agenda compartida" entre les dones transformadores del món rural, amb els seus projectes i històries personals, i el Govern, que permeti "posar en comú i enriquir la projecció d'aquells projectes per tal de superar l'agropatriarcat, trencar amb la doble discriminació pel fet de ser "dones de poble" i donar visibilitat a les dones rurals més enllà del sector primari".

Projecte itinerant

A partir d'ara i durant els primers mesos del 2024, el projecte recorrerà altres municipis de les sis comarques de Ponent, amb el format de jornades com la que s'ha fet al Palau d'Anglesola. La idea és que faci parada a dos municipis de cada comarca.

'Lleida, terra de dones transformadores' ha estat impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, amb el suport dels departaments d'Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i s'emmarca en els reptes i propostes que estableix l'Agenda Rural de Catalunya i en l'objectiu prioritari del Govern d'impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article