Entra en vigor la nova llei hipotecària

El banc pagarà les despeses de gestoria notaria i registre i el client pagarà la taxació, i quan les demani, les còpies de l’escriptura


Amb motiu de la posada en vigor de les novetats en la Llei de crèdit immobiliari, l’Agència Catalana del Consum ha fet un resum esquemàtic dels punts de més abast per als usuaris i consumidors.

Aquest 17 de juny ha entrat en vigor la Llei 5/2019, que regula els contractes de crèdit immobiliari, una norma que vol reforçar la protecció dels consumidors i la millora de les garanties.

Algunes de les novetats són el repartiment de les despeses de la hipoteca, com ara que el banc pagarà les despeses de gestoria notaria i registre; o que el client pagarà la taxació, i quan les demani, les còpies de l’escriptura.

A més, també alerten que desapareixeran les clàusules i els bancs seran responsables de fer un estudi més estricte per garantir la solvència dels clients, enviar el contracte deu dies abans de la signatura i informar als clients al llarg de la vida del préstec, de les comissions o de l’evolució dels tipus d’interès.

Més transparència i protagonisme dels notaris

Així mateix, no es podran vendre productes vinculats, és a dir, els que són obligatoris a la concessió del préstec. Estaran permesos els productes combinats i que poden suposar millores per al consumidor, però caldrà que el banc especifiqui el preu de cada producte per separat. Pel que fa a comissions i reclamació del deute, baixen les comissions per reemborsament anticipat i s’endureixen les condicions per desnonar un client per impagament.

A més, el notaris hauran de certificar que el banc compleix amb el seu deure d’informar. També hauran de garantir que el consumidor entén les clàusules del contracte.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article