'El bull de tonyina' un plat ancestral que desapareix amb la sobreexplotació dels oceans


El 10 de desembre torna la celebració internacional del Dia de la Mare Terra, d'entre el munt de propostes que s'organitzen per commemorar la diada hem triat la que presenta Slow Food Garraf, amb el propòsit de fer reflexionar sobre la desaparició de tota una cultura de tècniques d'elaboració de plats, de conserves o vocabulari, al mateix temps que s'esgoten els recursos naturals. En aquesta ocasió, el col·lectiu ha preparat una jornada a l'entorn dels recursos marins i d'un plat del receptari típic del Garraf: el 'bull de tonyina' que amb la progressiva desaparició d'aquest peix ben probablement passarà a ser història. 

L'acte que prepara Slow Food Garraf es celebrarà a l'espai Saxo Blue, de Vilanova i la Geltrú el proper dilluns. La Xarxa Slow Food, reivindica la recuperació d'aliments ancestrals i el consum ecològic i de proximitat.

En la celebració es projectarà el documental 'La costa submergida del Garraf' i s'oferirà bull de tonyina i embotits ecològics de Can Fusteret. El document gràfic produit pel Consorci dels Colls Miralpeix i l'Associació Promar, que mostra les activitats que promou l'entitat en la costa entre Cubelles i Sitges com és el control de la degradació que pateixen les praderies de posidònia, els esculls del Garraf, l'alga invasora “Caulerpa Racemosa' i la reintroducció del cavall de mar en les praderes de posidònia.

Quant al bull de tonyina, l'altre protagonista de la celebració, és un clar testimoni de la sobre explotació dels mars i oceans. Cada vegada les tonyines que es poden pescar són més petites i el tamany del seu ventre no és apte per a l'elaboració d'aquest plat. Així, seguint amb la impunitat amb què es pesca,  a més d'extingir espècies, també desapareixerà tota una cultura que existeix vinculada a la seva gastronomia.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • Crec que quan es parla d'un tema, un s'ha d'informar de la realitat actual i explicar-la. La Tonyina no s'està acabant actualment i des de l'any 2006 la seva biomassa està augmentant, gràcies a la feina de moltes persones.
    http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/09/23/actualidad/1348422134_753348.html

  • Benvolguts amics,
    Crec que el bull de la tonyina és el ventre. No són els budells.
    Salutacions

Comenta aquest article