L'IPC se situa a final d'any a l'1,6%

Els sindicats atribueixen la caiguda de l'IPC a la forta davallada del consum familiar

L'índex de Preus al Consum (IPC) ha baixat 3 dècimes a Catalunya durant el desembre pel que el 2008 ha tancat amb una inflació de l'1,6%, la taxa més baixa dels darrers 10 anys. Al País Valencià ha baixat mig punt percentual pel que la inflació a final d'any s'ha situat a l'1,5% i a les Illes Balears la davallada del desembre ha estat de 4 dècimes, situant la inflació a final d'any en 1,3%.

La caiguda dels preus del petroli i, amb menys incidència, la dels aliments, han arrossegat la mitjana dels preus cap avall, segons l'INE. La inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments i l'energia, ha tancat l'any al 2,4% al conjunt de l'estat, després que al darrer mes de l'any va baixar 3 dècimes.

El sindicat CCOO atribueix la caiguda de l'IPC a la forta contenció del consum de les famílies, especialment entre les rendes més baixes, derivada dels importants endeutaments familiars, agreujats pel retard en la rebaixa dels tipus d’interès de les hipoteques per part de les entitats financeres i la por a la situació de crisi econòmica.

La important reducció del consum per part de les famílies està repercutint en un increment del procés de desacceleració econòmica i del creixement de l’atur, assegura el sindicat, pel que demana que el responsables econòmics actuïn sobre les causes de la inflació estructural, derivada de la manca de competència en el mercat interior. Especialment en el sector de la distribució i els serveis, que encareixen el preu dels béns de consum bàsics. També remarca que cal obligar que les entitats financeres traslladin de forma ràpida les baixada dels tipus d’interès.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article