Una "digestió lenta" per al sector immobiliari

Govern i banca demanen als promotors que baixin més els preus per absorbir estoc


El preu dels habitatges nous ha baixat un 3,5% a Catalunya durant el 2010, segons dades de la Societat de Taxació, una rebaixa que tot just fa que el preu dels pisos se situi a nivells del que es pagava el 2005. Tot i que al llarg d'aquest any la demanda ha començat a drenar l'oferta acumulada, encara queda marge per baixar els preus, i justament això és el que demanen tan el govern central com la banca als promotors. La rebaixa que el govern situa en un 12,8% des de màxims de 2008, i que els promotors immobiliaris situen en el 20%, és encara insuficient. La banca, mentre tant, veu que si els promotors no desencallen el sector amb la reducció de preus, li tocarà absorbir encara més immobles als seus balanços i soportar encara més provisions de les que ja acumula.

Segons dades de la patronal de promotors i constructors APCE, el pes del sector al PIB ha reduït presència, passant del 10% en l'etapa de creixement, fins al 4,5% actual. El sector ha posat a l'atur més d'1'1 milions de treballadors. El sector evidentment s'ha desinflat i tot just ha construït 125.000 nous immobles al llarg de 2010, quan al 2008 van arribar a 600.000.

Enguany, gràcies a la pressió per als futurs compradors que suposava la pujada de l'IVA al juliol, i la finalització dels ajuts a la compra amb l'arribada del nou any, l'excedent s'ha reduït quedant en 650.000 habitatges per vendre en tot l'estat, segons els promotors, i en 1,1 milions, segons el Banc d'Espanya. Han passat més de dos anys del principi de la davallada però la incognita és saber fins quan no s'absorbirà l'estoc. La patronal dels promotors parla de tres anys, el Banc d'Espanya no posa terminis però avança que serà "una digestió lenta".

Els promotors es queixen ara del Decret inclòs en el Pla Estatal d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012, que persegueix la reducció de polítiques favorables a la construcció de promocions d'habitatge protegit de lloguer, amb la intenció d'afavorir la rehabilitació i el lloguer dels pisos ja construïts.

A l'altra banda de les polítiques del govern central hi ha la banca que també demana als promotors que baixin preus, argumentant que bona part de l'aturada del sector és deguda a una política que es guia més cap a les quantitats que sobre una rebaixa de preus. Segons un reportatge publicat a ElEconomista, en realitat, les peticions de la banca van encaminades a evitar absorbir més estoc de pisos en els seus balanços. De moment, el 52% dels crèdits morosos de les entitats financeres són derivats d'activitat immobiliària, que durant el tercer trimestre de l'any van marcar un nou rècord, arribant a l'11'7% segons el Banc d'Espanya.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Pau
1.

Esperem que els facen cas...

  • 0
  • 0

Comenta aquest article