El preu del blat s'incrementa entre un 20 i un 40%


L'Associació de Fabricants de Farina i Sèmoles espanyola veu la reducció de la collita de blat mundial com una de les causes de les tensions que esdevenen en els mercats internacionals i afecten seriosament els preus del blat. Davant d'això, l'Associació Europea d'Indústries Farineres (GAM) ha demanat la intervenció de la Comissió Europea perquè adopti mesures per a millorar la fluidesa dels mercats dels cereals. Si bé la qualitat de la collita comunitària sembla correcta, per a poder atendre les necessitats de la demanda s'ha notat la reducció de la producció que esta afectant els preus de l'anomenat blat tou -el destinat a la fabricació de farines-, la cotització del qual ha augmentat entre un 20 i un 40 per cent en relació a l'any anterior. El preu d'aquest blat representa entre un 75 i un 80 per cent dels costos totals pel que es preveu que la indústria intenti traslladar-ho als preus de venda. El sector fariner espanyol té actualment 180 centres de trasformació -24 a Catalunya i 11 al País Valencià-.Un 50 per cent de la farina utilitzada és d'importació. El Consell Internacional de Cereals ha informat que la collita mundial de blat ha registrat una baixa de 30 milions de tones (618 m/Tn el 2005 i 588 m/Tn el 2006), degut, principalment a les condicions climàtiques extremes i sequera que han afectat els conreus de blat europeus (-12 milions de tones), les collites d'EEUU i Australia (principals exportadors mundials) i les condiciones extremes que van afectar l'hivern passat Russia i Ucraïna. Segons el Consell, els stocks mundials de blat fa dues dècades que són sota mínims i les cotitzacions estan experimentant forts increments en tots els mercats. Font: Infoaliment

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article