Repsol amenaça la biodiversitat marina de la costa catalana


El passat 22 de desembre es produïa l’abocament de 60.000 litres de cru segons Repsol (més del doble segons altres fonts) en el mar de Tarragona, la major de les 18 fuites greus que companyies vinculades a la indústria petroquímica han causat en aquesta zona en els últims 10 anys. L’origen del vessament va ser una negligència humana, una vàlvula que es va deixar oberta en la plataforma Casablanca, situada a 45 quilòmetres de la costa i de l’Espai Natural Protegit del Delta de l’Ebre. Per desgràcia, tal i com denuncia Ecologistes en Acció, aquesta no és la primera fuita de la plataforma de Repsol en les aigües de Tarragona.

Tals incidents succeeixen reiteradament, el que demostra la falta de seguretat en les activitats d’extracció de petroli i la gran amenaça que suposen per al medi marí i els seus ecosistemes, en aquest cas, a més, agreujat pel fet que la zona on està situada aquesta plataforma és una de les més destacades per la posta i cria de peixos d’importància comercial a Catalunya com ara la sardina, i accidents com aquest poden posar en risc les captures dels pescadors del proper any.

La quantitat de cru abocat podria arribar a ser entre els 120.000 i 180.000 litres, que van arribar a cobrir una àrea de 19 quilòmetres quadrats que es van apropar fins a uns 25 quilòmetres de la costa. El vent fort va portar la taca mar endins i després va dispersar la seva part gruixuda creant fragments de cru molt perniciosos. Degut a la direcció del vent, aquests fragments poden arribar fins a la costa Balear i crear un impacte advers als seus ecosistemes. No obstant això, el quitrà, que es produirà gradualment a partir de les taques de cru, arribarà a les costes de Balears i Tarragona afectant així a diverses espècies marines.

Ecologistes en Acció recorda que en mar obert, un gran percentatge de cru s’evapora ràpidament produint gasos tòxics, que al seu torn es descomponen en l’atmosfera, una altra part es dissol en l’aigua -essent els seus efectes directes contaminants encara més perillosos- i la resta es converteix en agregats que es desplacen per la superfície de l’aigua. “Amb el temps, aquestes masses viscoses, cada vegada més fragmentades per l’efecte de les ones, es dipositen en el fons marí i es barregen amb la sorra de manera que els organismes bentònics com els mol·luscs i crustacis, que serveixen d’aliment a la resta de la cadena tròfica, es veuen afectats, incloses les persones” declara Angeliki Lyssimachou, responsable de contaminació marina d’Ecologistes en Acció. D’altra banda, la formació de quitrà i marees negres suposa un problema per a totes les espècies, ja que causa mortalitat directa per sufocació, asfíxia i enverinament per contacte directe.

Els impactes de l’abocament de cru, quan es dissol o es fragmenta en l’aigua, causen greus efectes nocius sobre el medi ambient i la salut de les persones en contenir hidrocarburs aromàtics policíclics i mercuri, compostos coneguts clínicament pel seu caràcter cancerigen, mutagènic i teratogènic, essent alarmant que l’índex de càncer en aquesta província catalana ha augmentat molt en els últims anys.

Ecologistes en Acció, davant la falta de coneixement per enfrontar-se a aquestes catàstrofes, la nocivitat dels compostos que queden en l’aigua i en la cadena tròfica, i l’envergadura de les conseqüències que queden per a tots, exigeix:

    * Que la Justícia condemni per la via civil i penal a Repsol i als responsables directes de l’accident per cometre un delicte ecològic
    * Que la Generalitat de Catalunya, com a administració ambiental, es personi com a acusació particular en aquestes causes judicials, per l’afectació de l’abocament als ecosistemes marins i al Parc Natural del Delta de l’Ebre
    * Que l’Estat no permeti la creació de 2 pous més per extreure major quantitat de petroli per posar en risc la salut del mar, els seus recursos, i la salut dels ciutadans de la zona.
    * Que el Govern Central deixi d’oferir qualsevol suport o ajuda a les empreses transnacionals petrolieres espanyoles, totes elles amb interessos estratègics en negocis bruts, com l’extracció de petroli o gas en zones d’alt valor ecològic i social
    * S’aposti de forma decidida i clara per una forta política d’inversió en energies renovables davant la greu incidència de les energies fòssils sobre la salut humana i el canvi climàtic. Aquestes energies renovables generarien molt més ocupació, contaminen menys que els combustibles fòssils i no són una greu amenaça per als nostres ecosistemes

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article