28 persones treballadores moren en l'incendi d'una fàbrica a Bangla Desh

Segons informa Setem, com a mínim 28 persones treballadores de la indústria tèxtil de Bangla Desh van morir el 15 de desembre i hi ha desenes de persones ferides a causa de l'incendi de la fàbrica "That's It Sportswear Ltd ". L'incendi es va iniciar en les plantes novena i desena de la fàbrica, situada uns 25 quilòmetres de la capital, Dhaka. La fàbrica tèxtil produeix per a a marques internacionals com Gap i Wrangler (VF Corporation). La Campanya Roba Neta, adverteix que la manca de mesures preventives per part de firmes, govern i fabricants condemna a morir a les persones treballadores quan es produeixen emergències d'aquest tipus.

Algunes persones que treballaven a la fàbrica van morir asfixiades mentre que altres van saltar al buit tractant d'escapar de les flames o van ser trepitjades pels seus company / es durant l'estampida cap a les sortides.

La fàbrica produeix per a marques internacionals com Gap i Wrangler (VF Corporation) així com per l'agent BF Fashion de Hong Kong. La fàbrica pertany a l'important grup empresarial Ha-Meem, un dels fabricants més importants de Bangla Desh. Aquest grup té un historial dubtós sobre el respecte als drets laborals. El grup és conegut per subcontractar sense autorització de les empreses clients, això significa que la fàbrica pot estar produint peces per a marques sense que aquestes ho sàpiguen.

La xarxa internacional Campanya Roba Neta (CCC segons les seves sigles en anglès) que SETEM coordina a Espanya des de 1997, juntament amb altres grups de defensa dels drets laborals dels Estats Units i Canadà ja fa temps que està alertant a les marques internacionals que treballen amb Ha-Meem sobre les violacions dels drets laborals fonamentals, com el dret a la llibertat d'associació en les fàbriques del grup. Concretament, segons la pàgina Web del grup empresarial Ha-Meem, els seus clients actuals són Inditex, Carrefour, H & M, Next, Walmart, JC Penney, Kohl's, Squeeze, Sears, Target Store, Charming Shoppes, Miss Etam, Migros i Celio. La CCC està contrastant aquesta informació amb les organitzacions de Bangla Desh i amb les marques.

Els primers informes de testimonis presencials indiquen que almenys dues de les sis sortides de la fàbrica estaven tancades, una pràctica freqüent en l'edifici. La indústria de roba a Bangla Desh és coneguda pels seus problemes crònics de seguretat, que inclouen sortides d'emergència bloquejades o equips d'extinció d'incendis deficients. Un fet que, sovint, provoca accidents fatals.

Des d'organitzacions de defensa dels drets laborals es recorda que "hem reclamat durant anys a les marques internacionals d'Europa (entre elles diverses empreses líders del sector) i dels Estats Units que prenguin mesures urgents per a resoldre els problemes de seguretat i les deficients mesures contra-incendis i d'emergència dels seus socis comercials a Bangla Desh. No han actuat i, una vegada més, veiem les dramàtiques conseqüències d'aquesta manca d'acció ".

No en va, aquest és el quart incendi d'aquest any en una fàbrica tèxtil al país asiàtic. Un dels més greus va ocórrer el passat mes de febrer a la fàbrica "Garib and Garib" i es va provocar la mort d'altres 21 persones. És més, en total, des de l'any 2000 han mort 273 persones treballadores en accidents similars a Bangla Desh.

Finalment, les organitzacions CCC, ILRF, WRC i MSN demanen a totes les marques que se serveixen de Ha-Meem que s'assegurin que totes les persones ferides reben atenció mèdica i que les famílies de les víctimes siguin convenientment indemnitzades. No obstant, la principal reivindicació continua sent l'adopció de mesures urgents per evitar que es segueixin repetint tragèdies com aquesta. "Hem advertit en repetides ocasions que aquests drames continuaran succeint una vegada i una altra si no es prenen mesures estructurals però la resposta, malauradament, segueix sent de mínims", lamenten.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article