La irradiació dels aliments desperta recels en el consumidor


Alguns aliments quan són envasats passen per una irradiació ionitzant per millorar la seva qualitat i conservació. La seva, l'all, algunes hortalisses seques o la farina d'arròs passen per aquest procés en el seu envasat. Una fórmula que desperta un cert recèl en el consumidor, tot i ser avalada per organismes internacionals com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Entre els seus beneficis destaca l'eliminació garantida de les bactèries i millora la conservació en l'envasat final que poden adquirir els consumidors. Tot i així, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària -AESA- ha emès un informe en el que reflecteix que el sector industrial de l'Estat també s'ha mostrat contrari al mètode. Alguns productors i distribuïdors de càrnics, fruits secs, làctics i hortalisses temen la desconfiança que pot provocar en el consumidor. L'AESA assenyala que el sistema pot ser molt útil en la desinfecció de gra, fruites i hortalisses i s'admet com a mètode per allargar la vida del peix i marisc i les carns fresques. L'organisme pretén que la paraula 'irradiació' en l'envasat de productes alimentaris perdi la connotació de negatiu i perjudicial que té associada fins al moment. El sistema de conservació que es pot considerar com una tècnica semblant a processos com la cocció, pasteurització o esterilització s'aplica a més de 40 països d'arreu del món. A l'Estat espanyol, es va aprovar la normativa que regula l'elaboració i comercialització de productes tractats amb radiacions durant l'abril de 2001. Ara mateix, existeix una directiva europea que obliga a advertir en l'etiquetatge del producte que aquést a passat per un procés d'irradiació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article