Catalunya lidera el rànquing de restaurants Km0


Slow Food Espanya ha fet pública la llista dels cuiners i restaurants inclosos en el distintiu Km 0 del curs 2010-2011- Són un total de seixanta cuiners i cinquanta-nou restaurants que apliquen els criteris que exigeix aquest moviment internacional per tal de potenciar la producció d'aliments de proximitat i qualitat. 25 dels restaurants són a Catalunya.

En aquesta segona edició s'han presentat vuitanta candidatures, s'han incorporat cuiners d'Andalusia (Sevilla i Màlaga), Castella i Lleó (Burgos i Àvila), València (Castelló) i Aragó (Osca). La comunitat més representada segueix essent Catalunya amb vint-i-cinc establiments, seguida del País Basc. Igualment compten amb un o més restaurants València, Saragossa, Mallorca, Alacant i Astúries.

En aquest projecte són els restauradors els qui promouen la seva candidatura mitjançant el convivium de Slow Food més proper un cop s'apliquen els criteris que s'exigeixen per a la seva incorporació: han de comprar directament a tres productors, com a mínim que es trobin en un radi de 100 quilòmetres del restaurant i en la seva carta s'han d'incloure, com a mínim cinc plats considerats Km 0. Un plat d'aquestes característiques ha de comptar amb un 40 % d'ingredients comprats a productors propers i l’altre 60 %  ha de correspondre a productes ecològics o bé que estiguin inclosos a l'Arca del Gust de Slow Food.

Amb aquest projecte es pretén contribuir a reduir l'emissió de CO2 a l'atmosfera que provoca el transport d'aliments, a mantenir el teixit econòmic agroalimentari local, a potenciar els productors compromesos amb la biodiversitat i a defensar la cuina de temporada. Al mateix temps els restaurants inclosos en el Km 0 són un aparador idoni per als productes de proximitat que, en molts casos, es troben en risc de desaparició. Slow Food ha inclòs alguns d'aquests productes a l'Arca del Gust o fins i tot ha creat baluards.

SLOW FOOD va sorgir l'any 1989 en oposició al fast food i a la fast life, per tal de recuperar les tradicions alimentàries locals, lluitar contra la pèrdua d'interès pels nostres aliments, el seu sabor i els seus orígens, i per a demostrar com les nostres decisions alimentàries influeixen en el món. Slow Food està present a cent cinquanta països amb una xarxa de cent mil socis agrupats en Convivia o grups de proximitat que treballen per tal de defensar la seva cultura alimentària local. A l'Estat espanyol s’organitza bianualment la fira Al Gusto en el Bilbao Exhibition Center (BEC). La seva propera edició tindrà lloc el proper desembre de 2011. La idea central del moviment és que tots els productes han de ser bons, nets i justos.

Llistat complert de restaurants


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article