Canadà inclou el Bisfenol A en la llista de substàncies tòxiques

El conegut per BPA s'utilitza generalment en l'elaboració d'ampolles de plàstic


Canadà ha declarat el Bisfenol A com a producte químic tòxic, una iniciativa trascendental atès que aquesta és una substància que s'utilitza per a endurir el plàstic d'ampolles, per exemple, per al revestiment de llaunes o, fins i tot, és present en la composició dels tiquets de les màquines registradores. Fa unes setmanes organitzacions de consumidors d'àmbit europeu ja van demanar la prohibició d'aquesta substància però l'EFSA (Autoritat de Seguretat Alimentària Europea) es va tornar a reafirmar en què no cal reduir els nivells permesos fins ara a la indústria d'alimentació i begudes. Amb aquesta postura de les autoritats sanitàries canadenques s'obre de nou un debat que promet canvis.

Canadà ha optat finalment per afegir  el conegut BPA, a la llista de substàncies que potencialment són perjudicials per la salut o el medi ambient. Aquesta substància s'ha utilitzat massivament, durant dècades per a endurir els plàstics. Molt utilitzat en la línia d'envasats d'aliments i begudes. En un estudi aparegut recentment, el govern de Canadà identificava que el BPA era present en la sang del 91% de la població.

Els efectes d'aquest producte químic preocupen com a inhibidor endocrí, interferint en el funcionament del sistema hormonal.

Des de fa anys que Canadà encapçala l'ofensiva contra el BPA. Ja al 2008 va prohibir els biberons de plàstic que contenien BPA.

De la seva banda,  American Chemistry Council (ACC), un grup industrial va sortir a la defensa del producte indicant que els estudis científics assenyalen que aquest producte no s'acumula en el cos.

Pocs dies després, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va confirmar una vegada més que el BPA és segur per a l'ús en els punts de contacte amb aliments, assenyalant que l'anunci dels responsables sanitaris de Canadà només contribuia a la confusió i l'alarma entre el públic.

Fins al moment no està clar quin podria ser el producte que substituïs el BPA en les seves funcions industrials.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article