L'expansió dels nano-productes desperta inquietud entre les organitzacions de consumidors europees


Arran dels avenços en enginyeria genètica, la nanotecnologia representa l'últim intent d'alta tecnologia per a introduir-se en la cadena alimentaria. Científics de prestigi reconegut han advertit que la nanotecnologia, la manipulació de la matèria a l'escala d'àtoms i molècules, introdueix nous riscos per a la salut humana i el medi ambient. No obstant això, en el sector agroalimentari i, especialment en el de la cosmètica, s'han començat a comercialitzar productes, molts d'ells sense incloure informació d'aquests ingredients en l'etiquetatge. Davant d'aquest nou repte per a la seguretat i la salut dels consumidors, les federacions europees d'usuaris Beuc i Anec reclamen més informació sobre els productes que contenen nano-ingredients, que s'elabori un registre d'indústries que fan ús de nano-materials dins del mercat europeu i la creació d'un marc jurídic que reguli l'etiquetatge dels nano-productes.

La nanotecnologia en el sector dels cosmètics es refereix a la fabricació de productes amb ingredients formulats amb partícules tan petites que fan "més fàcil la seva penetració en la pell", basant-se en que això comporta millors resultats. Algunes marques importants ja han pujat al tren de la nanotecnologia: L'Oreal té els seus productes Revitalift amb nanosiomes de Pro-Retinol-A. Estee Lauder, Shiseido, i Duprey també tenen productes especialment formulats en nanotecnologia.

Beuc i Anec, argumenten davant de la Comissió Europea que els consumidors saben molt poc sobre els productes que contenen nanomaterials, mentre que la seva expansió en els mercats ha estat molt ràpida. Aquestes organitzacions de consumidors van començar a fer un seguiment de la disponibilitat d'aquests productes en el mercat i la seva evolució durant el 2009, en el que es van inventariar 151 productes. Un any després, el llistat era de 475 productes. Es van seleccionar les categories més consumides en l'activitat quotidiana, com ara productes infantils, aliments i begudes, cosmètics, productes per a automòbils i aparells electrònics. Les entitats fan un especial èmfasi en el fet que un determinat producte es pot trobar en una botiga on line, però no en el lloc web de la pròpia marca, situació que qualifiquen de preocupant.

Monique Goyens, directora general de Beuc, exposa en un comunicat que l'inventari elaborat mostra que centenars de productes són avui a la venda per als consumidors europeus sense una avaluació de les seves garanties o dels riscos que aquests nanomaterials poden plantejar per a la salut pública. Afirma contundent que "aquest joc de la ruleta de la salut i la seguretat ha d'acabar. Per això donem suport a la iniciativa de la Presidència belga de la UE en matèria de traçabilitat obligatòria dels nanomaterials i com a mostra hem presentat el nostre inventari al comissari europeu de Salut i Política del Consumidor, John Dalli ".

En el sector agroalimentari, es preveu que la nanotecnologia s'utilitzi l'any 2015 en el 40% de la indústria vinculada a l'alimentació.  Hi ha quatre àrees d'enfocament claus per a la recerca de nanotecnologia d'aliments:   1.Nano-modificació de les llavors i els fertilitzants i plaguicides, 2.'Enriquiment' aplicat a l'alimentació i la modificació buscant la funcionalitat, 3. "Intel.ligents"  Interactivitat aplicada i "envasos 'intel ligents'  per a un seguiment del  procés dels aliments més acurat.





Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Miquel
1.
Aquest article, a banda d'estar molt mal escrit i ser incomplet, li manca objectivitat. Bàsicament perquè es presenta com a causant de molts mals. El que no es diu és que la nanotecnologia i la genètica seran les dues revolucions industrials d'un futur proper. Com penseu doncs sortir de la crisi sinó? Per força hi haurà d'haver una revolució, sinó malament anem.

Pel que fa a les garanties sanitàries..... que jo sàpiga hi ha les mateixes garanties en un producte amb nanotecnologia que en un medicament. No ho sé, no m'acaben de convèncer els arguments.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article