IPOD: Tot i la davallada, els preus es continuen multiplant per 4 abans no arriben al consumidor


Durant el setembre, els preus de fruites com el préssec  o la pera es van multiplicar per 6 en el tram que va del camp a la taula. Quan el consumidor ha adquirit col o pebrot verd, ha pagat un 631% o un  434% més, respectivament, del que ha cobrat el pagès per aquell producte. Aquestes són algunes de les dades que recull l'Index de preus Origen-Destí (IPOD) de setembre, evidenciant així que, malgrat la tendència a la contracció dels preus de productes de gran consum, la intermediació continua amb pràctiques abusives per als dos extrems de la cadena.

En l'àmbit ramader, la carn de vedella és la que destaca durant el setembre pel diferencial origen-destí amb un 389% d'increment, seguida de la carn de porc amb un 321%.

L'IPOD recull mensualment l'evolució dels preus dels 25 aliments bàsics de la dieta alimentària. En conjunt, la mitjana del mes de setembre ha assolit un 3,76% de diferencial.

Aquesta iniciativa s'emmarca en l'acord de col.laboració entre l'associació de pagesos i ramaders COAG i les organitzacions de consumidors UCE i CEACCU, amb la intenció de denunciar el desequilibri existent en el mercat dels productes agraris, dominat per la gran distribució comercial, sent un intent de foragitar l'especulació de l'àmbit de l'alimentació.

Ipod setembre

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article