40.000 famílies catalanes han hagut d'abandonar el seu pis per no pagar la hipoteca


Catalunya és el territori estatal amb el nombre més elevat de famílies que han estat expulsades del pis per no poder assumir les quotes hipotecàries. En els últims tres anys han passat per aquesta situació més de 40.000 famílies.

Al conjunt de l'estat i només al 2009, han estat 90.000 les famílies afectades per una execució hipotecària, 18.000 de les quals vivien al Principat,  és a dir, una de cada cinc. Aquestes són algunes de les dades que figuren en l'informe "El banc em fa fora de casa", presentat aquest matí a Barcelona i elaborat pel sindicat UGT i les organitzacions de consumidors Aicec-Adicae i UCC

L'estudi detalla per províncies el nombre d'execucions hipotecàries efectuades a tot l'Estat. En el cas de Catalunya, els autors de l'estudi assenyalen un augment del 485% d"expulsats hipotecaris" durant els últims tres anys a Catalunya.

Amb l'esclat de la crisi econòmica el risc d'exclusió social d'aquestes famílies ha augmentat pel que, les entitats que han elaborat l'informe, volen argumentar amb xifres aquesta realitat i, alhora, demanar a les autoritats canvis en la normativa perquè el deute per la compra de l'únic bé bàsic dels ciutadans es diferencïi i es protegeixi el dret a l'habitatge.

Una execució hipotecària és el fet de perdre l'habitatge per impagament del crèdit hipotecari. El banc es queda amb l'habitatge per un preu molt inferior al preu pel qual es va signar la hipoteca, i també pot reclamar el pagament del deute restant.

Diversos col.lectius venen lluitant des de fa temps per un canvi de la regulació amb urgència, amb propostes com  la "dació en pagament", tal com es fa a Estats Units i d'altres països europeus. És a dir, la possibilitat que el titular d'hipoteca saldi el deute amb el retorn de l'immoble. Un proposta feta per la "Plataforma d'Afectats per la Hipoteca" que compta amb el recolzament del Col.legi d'Advocats de Barcelona i Col.lectiu Ronda, entre d'altres. Amb la normativa actual, quan una hipoteca es deixa de pagar passa a subhasta i, en cas de quedar deserta, el banc se'l pot quedar per un 50% del preu taxat.

La Comissió de l'Habitatge del Congrés dels Diputats va acordar el juny passat, donar-se un termini de tres mesos per avaluar les reformes normatives que es podrien aplicar a les execucions hipotecàries en aquest sentit.

Més informació:

Descarregar informe "El banc em fa fora de casa"

entrevista de Jornal a Montserrat Serrano, advocada Col.lectiu Ronda

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article