La majoria d'empreses exportadores catalanes nota un augment de comandes


El 60% de les empreses exportadores catalanes declara que la seva cartera de comandes actual es troba a l’alça, segons l’enquesta elaborada per l’Observatori de prospectiva de Mercats Exteriors (OME) d’ACC1Ó. Gairebé una tercera part de les empreses ha qualificat d’estable la seva cartera de comandes actual, i només un 9,4% l’ha situada a la baixa. A més, el 41% de les empreses preveu que la seva cartera augmentarà en els propers 12 mesos.

Per sectors d’activitat, tots presenten resultats positius en la cartera de comandes actual, destacant sobretot les indústries de cautxú i matèries plàstiques i les de paper, edició i arts gràfiques.
Tots els sectors han coincidit, també, en preveure una situació favorable en el decurs del proper any.

L’enquesta assenyala que les empreses mostren resultats positius independentment de la seva dimensió. Pel que fa la cartera de comandes actual, les millors dades són per a les empreses que exporten més de 30 milions d’euros anuals.

Per àrees geogràfiques, a curt termini les empreses esperen incrementar les exportacions a tots els mercats, però especialment a Xina, Índia, Estats Units, Canadà i Amèrica Llatina. En menor mesura la recuperació econòmica dels principals països europeus situa les expectatives a curt termini de les exportacions catalanes a la Unió Europea bastant elevades.

Els mercats amb més bones expectatives per iniciar-hi negocis són els països emergents, segons perceben les empreses enquestades. Concretament els de l’Àfrica del Nord i, en menor mesura, Xina i Índia, Rússia, la Comunitat d’Estats Independents (CEI) i la resta d’Europa, que inclou Turquia com a principal país. Els països europeus són considerats actualment els mercats més estratègics per exportar productes catalans.

Aquest sondeig —fet a partir de la consulta a 600 empreses catalanes que exporten regularment— també assenyala que Rússia, Xina, Marroc i la Índia són els països on un nombre major d’empreses catalanes ha començat a exportar l’últim any. En menor mesura, segueixen països com Estats Units, Japó, Mèxic, Romania, Tailàndia, Brasil, Corea del Sud, Egipte o Kazajstan.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article