El dèficit estatal es redueix fins la meitat gràcies al pla d'ajust

La recaptació per IVA augmenta un 42% fins al juliol


El dèficit públic espanyol fins al juliol passat va ser del 2'44% del PIB, fet que suposa un descens del 48'2% del saldo negatiu dels comptes de l'estat si els comparem amb els del mateix període de 2009. Ahir el Ministeri d'Economia i Hisenda va fer públics els resultats dels comptes durant els primers set mesos de l'any. Al juliol va destacar sobretot l'increment per recaptació d'IVA, era el primer mes que comptabilitzava l'augment  de l'impost i els ingressos per aquest concepte gairebé es van duplicar respecte al mateix mes de l'any anterior, mentre que la recaptació acumulada els primers set mesos es va elevar el 42,2%.

La millora dels ingressos de les arques públiques ha estat el condicionant més decisió per a reduir el dèficit estatal. Segons el Ministeri, ha estat gràcies a les mesures incloses en el pla d'ajust fiscal i "l'estabilització" de la conjuntura econòmica.

Durant els primers set mesos de l'any la recaptació del conjunt de les Administracions Públiques estatals, inclosos els ajuntaments, va enregistrar un augment del 10'4%. L'augment de recaptació per IVA, especialment des de la pujada de juliol, s'ha fet notar en la balança dels comptes. El ministeri interpreta que en aquesta evolució també intervenen factors com el descens de les devolucions d'IVA i "l'augment en un 5% de l'activitat econòmica".

La recaptació per IRPF va augmentar un 5,3%, en gran part gràcies a la supressió de la deducció dels 400 euros o la pujada de retenció al capital del 18% al 19%.

L'impost de societats ha seguit el camí de la davallada i, fins al juliol, la recaptació per l'impost que grava l'activitat econòmica havia minvat gairebé un 10%.

Més informació: Dades publicades pel MEH

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article